Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a: Mjere nužne, ali sektoru treba pomoći

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a svjestan je da može nastaviti raditi jedino poštujući mjere dogovorene sa Stožerom civilne zaštite, ali traži i da se uvaže predložene mjere za oporavak i otpornost tog sektora, među ostalima smanjenje PDV-a na pića, nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta, povoljne kredite itd.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) ističe u utorak u priopćenju da se zahtjevna epidemiološka situacija snažno odrazila na poslovanje ugostiteljskih objekata i stavila ih u poziciju u kojoj bitno moraju mijenjati način rada.

“Predstavnici ugostiteljske struke svjesni su kako je sigurnost njihovih gostiju i zaposlenika primarna te da jedino poštujući mjere dogovorene sa Stožerom mogu nastaviti raditi. Pregovarajući o mjerama koje će se propisivati za ugostiteljstvo, nastojalo se uz maksimalnu zaštitu gostiju minimalno opteretiti rad ugostitelja”, navodi se u priopćenju.

Pritom se napominje da su predstavnici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a proteklih tjedana na radnim sastancima sa Stožerom aktivno sudjelovali u kreiranju mjera za ugostiteljstvo.

“Stožer civilne zaštite imao je sluha za prijedloge Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a pri donošenju mjera. Kako novonastala situacija uvelike utječe na poslovanje ugostitelja te smanjuje naše radne kapacitete, očekujemo da će Vlada uvažiti već iznesene prijedloge usmjerene k omogućavanju opstanka ugostiteljskog sektora, ali i očuvanju radnih mjesta”, ističe predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić.

Podsjeća da je taj ceh, čim se sastavila nova Vlada, poslao prijedloge gospodarskih mjera nužnih za oporavak i otpornost cijelog ugostiteljsko-turističkog sektora. Ujedno poziva lokalnu upravu i samoupravu da iziđe u susret ugostiteljima u dijelu poslovanja za koji je ona mjerodavna.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika i u današnjem priopćenju podsjeća na desetak mjera koje je prije predložio za pomoć tom sektoru.

Među tim mjerama je i izjednačavanje stope PDV-a za pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva sa stopom PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu, te uvođenje najniže stope PDV-a od pet posto za pružanje ugostiteljskih usluga u objektima koji pripremaju hranu od domaćih namirnica.

Ugostitelji HOK-a traže i stopostotno priznavanje troškova reprezentacije kao izdatka te ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića u ugostiteljstvu.

Osim toga, traže zakonski okvir koji će im omogućiti jednostavan i brz način povremenog zapošljavanja po modelu vaučera u poljoprivredi i ribarstvu te 50-postotno smanjivanje zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu države.

Zauzimaju se za to da se produže potpore za očuvanje radnih mjesta sve dok poslovni subjekti mogu dokazati odgovarajući pad prihoda u odnosu prema istom razdoblju lani te za ponovnu aktivaciju posebne HAMAG-BICRO kreditne linije potpore poslovnim subjektima pogođenim epidemijom covida-19 (koja je bila otvorena u travnju).

Ugostitelji i turistički djelatnici HOK-a nadaju se da će se i posredovanjem HBOR-a uspostaviti kreditne linije potpore turističkom sektoru ugroženom epidemijom covida-19 koje bi bile pristupačne obrtnicima, mikro i malim poduzetnicima te posebnom fondu s nepovratnim financijskim sredstvima za očuvanje i održivost obrtništva u ugostiteljsko-turističkom sektoru.

Ceh traži i zakonsko osiguranje uvjeta za moratorij na ukupni anuitet (glavnica i redovna kamata, zatezna kamata i bilo koja druga vrsta naknade) svim poslovnim subjektima u ugostiteljstvu i turizmu dok traju posebne okolnosti. (H)

Exit mobile version