Očekujemo relaksaciju mjera i hitnu provedbu predloženih kratkoročnih i dugoročnih mjera za očuvanje i oporavak ugostiteljsko-turističke djelatnosti

Sektor ugostiteljstva i turizma s ostalim povezanim djelatnostima, gospodarski je sektor najsnažnije pogođen epidemijom korona virusa. Većina subjekata u ovoj djelatnosti, Odlukom Stožera CZ ne radi već više od dva mjeseca.

„Sektor ugostiteljstva je itekako svjestan važnosti osiguravanja što bolje epidemiološke slike Republike Hrvatske na turističkoj karti svijeta, ako ozbiljno razmišljamo o turističkoj sezoni 2021. godine. U tom smislu razumijemo zašto Vlada Republike Hrvatske još uvijek oklijeva s relaksacijom mjera u ugostiteljstvu unatoč trenutačno relativno dobrim epidemiološkim trendovima. Međutim, isto tako je jasno da je u ovom trenutku ugostiteljstvo na koljenima i traži čvrsto definiranje i provedbu kratkoročnih i dugoročnih mjera za očuvanje, ali i oporavak cijelog ugostiteljsko-turističkog sektora“, poručio je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Zbog svega navedenog predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a smatra da je sada krajnji trenutak da se jasno definiraju kratkoročne, ali i dugoročne mjere u cilju očuvanja ugostiteljske djelatnosti i njenog dugoročnog oporavka.

Smolić se zalaže da kratkoročne mjere za ugostiteljski sektor moraju obuhvaćati slijedeće:

„Gotovo godinu dana ugostiteljski sektor, u većem ili manjem opsegu, posluje u okviru obveznih epidemioloških mjera i to je definitivno iscrpilo ugostitelje. Stoga će biti nužno utvrditi mjere, i to dugoročne, koje bi potpomogle oporavak naše ugostiteljske branše“, smatra Joso Smolić.

„Uz nastavak osiguranja brzih i jeftinih kreditnih linija za ugostiteljsko-turistički sektor, paralelno je potrebno sniziti stopu PDV-a na 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te ukinuti porez na potrošnju koji se primjenjuje isključivo u ugostiteljskoj djelatnosti“, naglašava Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Exit mobile version