U sklopu projekta “Abeceda finih zalogaja” u zagrebačkom restoranom KUHINJA nastupila je kutjevačka vinarija ADŽIĆ.
Vinogradarstvo i vinarstvo desetljećima su strast i tradicija obitelji Adžić. Prve butelje iz berbe 1995. godine bile su početak poslovne obiteljske vinske priče pod vostvom Antuna Adžića a uz financijsku potporu sina, tada profesionalnog nogometaša Željka Ađića. Vinogradi se nalaze u nadaleko poznatom kutjevačkom vinogorju smještenom na južnim obroncima Krndije, izuzetno povoljnim za vinovu lozu na kojima tradicija uzgoja seže još iz 13. stoljeća.
Graševina, Rajnski rizling, Pinot sivi, Pinot crni i Zweigelt uzgajaju se na najboljim položajima na 10 hektara vinograda, u srcu kutjevačke zlatne doline (Vallis Aurea). Položaji Venje, Hrnjevac i Mitrovac nadaleko su poznati mikrolokaliteti. U vinogradu se određuje kvaliteta i put budućeg vina, sve je podređeno pomnoj obradi, niskim prinosima i vrhunskoj kvaliteti grožđa. Vina se vinificiraju bez uporabe selekcioniranih kvasaca. Fermentacija se odvija prirodnim putem, uz kontrolu temperature. Bijela vina se vinificiraju i dozrijevaju u posudama od inoksa, a crna vina dozrijevaju u bačvama od slavonskog hrasta i godišnje se puni 100 tisuća butelja.
Na etiketi vinarije Adžić detalj je veza s tradicionalne slavonske nošnje koji nosi ime Hrvatska zvijezda. Razlika u boji pojedine etikete vezana je za određenu sortu, pa je tako zlatna pripala Graševini Hrnjevac nastaloj iz posebno odabranih i selektiranih grozdova, vinograda starih 50 godina.
U Kuhinji kušalo se pet vina s jelima chefa Kuhinje Dejana Davidovića. Graševina 2018. za uvod, Rajnski rizling 2017. & Jakobova kapica, Pinot sivi 2017 & wok s piletinom i povrćem, Graševina Hrnjevac 2017 & pappardelle s Natura tartufima, Pinot crni 2015 & Boeuf bourgignon Brownie kocka s malinom.
Vina su predstavili voditeljica projekta “Abeceda finih zalogaja” Marija Vukelić i Željko Ađić. Prezentacija se poklopila s danima uspjeha Dinama. Željko Ađić bio je igrač Dinama a danas je uspješni vinar.
Napisao: Tomislav Radić; Fotografija: Julio Frangen