Udruga proizvođača Dalmatinskog pršuta održala je danas u Vrgorcu redovnu skupštinu, ranije odgođenu zbog pandemije Covida-19, a prije toga su njezini predstavnici posjetili novootvoreni proizvodni pogon Grupe Pivac u Gospodarskoj zoni Ravča, najmoderniji u ovom dijelu Europe. Tijekom obilaska pogona domaćini su im prezentirali proizvodne procese koji spajaju izvorne dalmatinske recepture i vrhunska tehnološka rješenja.
„Naš novi pogon odražava poslovnu ideju i misiju Grupe Pivac, a to je proizvodnja tradicionalnih dalmatinskih proizvoda vrhunske kvalitete po najvišim standardima. Zbog toga smo izuzetno ponosni na to što smo u njemu očuvali tradicijske uvjete proizvodnje, najvažniju karakteristiku Dalmatinskog pršuta koji je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Ključni elementi proizvodnje – soljenje krupnom morskom soli iz domaćih solana, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima – ostali su nepromijenjeni i oni nam jamče zadržavanje maksimalnih svojstava okusa i mirisa našeg Dalmatinskog pršuta“, izjavio je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac. Podsjetio je i na to da ukupan kapacitet nove pršutane, u koju je dosad investirano više od 120 milijuna kuna, iznosi 4.500 tona godišnje, odnosno preko 300.000 komada pršuta te 2.500 tona pancete, pečenice i buđole.
„Udruga proizvođača Dalmatinskog pršuta okuplja petnaestak proizvođača i već četrnaest godina aktivno radi na promociji Dalmatinskog pršuta. Kad smo 2006. godine osnovani, okupljali smo dvadesetak članova koji su proizvodili oko 100.000 komada pršuta godišnje, a tržište je bilo preplavljeno pršutima iz uvoza jer su potrebe na tržištu bile puno veće od kapaciteta domaće proizvodnje. Prošle su godine potrebe našeg tržišta iznosile oko milijun komada, a proizvedeno je oko 400.000 komada. Otvorenjem novog pogona Grupe Pivac znatno se povećavaju kapaciteti proizvodnje Dalmatinskog pršuta, koji u ukupnoj proizvodnji pršuta u Hrvatskoj čini preko 90 posto. Nažalost, pandemija Covida-19 izazvala je trenutno smanjenje turističke ponude, a time i pad potražnje za pršutom, no mi smo u udruzi svjesni svih izazova koji su trenutno pred našim članovima te ćemo ih nastojati otkloniti ili makar ublažiti“, izjavio je Ivica Babić, predsjednik Udruge proizvođača Dalmatinskog pršuta.
Proizvodnja Dalmatinskog pršuta u proteklih je pet godina narasla za oko 40 posto što govori i o porastu svijesti potrošača o kvaliteti i vrijednosti tog proizvoda. Kod proizvodnje Dalmatinskog pršuta specifikacijom je strogo propisana svaka pojedina faza proizvodnje kroz nekoliko parametara pa je tako, primjerice, strogo određeno i da se prilikom dimljenja mogu koristiti samo grabovina, bukva ili hrastovina i nijedna druga vrsta drveta. Dalmatinski pršut jedan je od rijetkih proizvoda koji ne sadrži aditive, konzervanse ni bojila, a za visoku kakvoću najvažnija je i visokokvalitetna sirovina.
Nakon obilaska pogona i skupštine, Udruga proizvođača Dalmatinskog pršuta održala je i sastanak s predstavnicima poduzeća Biotechnicon d.o.o., ovlaštenog kontrolnog tijela, na kojem su predstavljeni planovi kontrole za Dalmatinsku pancetu i pečenicu koje je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede. Na sastanku su dogovoreni i usuglašeni procesi certificiranja tih proizvoda, koji od prošle godine nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini. Očekuje se da će krajem ove ili početkom sljedeće godine Dalmatinska panceta i pečenica dobiti zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i na razini Europske unije.
O Grupi Pivac
Grupa Pivac jedna je od najvećih i najrespektabilnijih mesnih industrija u ovom dijelu Europe, a obuhvaća tri mesoprerađivačke tvrtke: PPK karlovačku mesnu industriju, Mesnu industriju Vajda i Mesnu industriju Braća Pivac. Pogoni za proizvodnju svježeg mesa i mesnih prerađevina nalaze se u Karlovcu, Čakovcu i Vrgorcu, a Grupa je najprepoznatljivija po proizvodnji pršuta s godišnjom proizvodnjom više od 150.000 komada od čega je preko 40.000 zemljopisno zaštićenih Dalmatinskih pršuta. Najveći naglasak u Grupi Pivac stavljaju na važnost revitalizacije stočarstva u Hrvatskoj i ostvarenje samodostatnosti u domaćem uzgoju.
Tako djelatnost Grupe Pivac obuhvaća i vlastiti uzgoj te kooperaciju s uzgajivačima junadi, s godišnjim kapacitetom oko 10.000 grla, kao i kooperaciju s više od 80 domaćih uzgajivača svinja, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije, čiji je trenutni kapacitet oko 175.000 tovljenika godišnje s tendencijom rasta. Prepoznajući važnost i potrebu za stalnim ulaganjem u održivost proizvodnih procesa te zaštitu zdravlja i sigurnosti potrošača, u proizvodnji Grupe Pivac primjenjuje se sustav upravljanja u skladu s međunarodnom normom kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food, sustav HACCP za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane te sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001. Grupa Pivac zapošljava više od 2.000 ljudi, ima gotovo 270 vlastitih maloprodajnih objekata diljem Hrvatske, surađuje sa svim većim trgovačkim lancima na hrvatskom tržištu te plasira proizvode na njemačko, mađarsko, bugarsko, irsko, belgijsko, austrijsko, slovensko i ostala tržišta EU i trećih zemalja, prije svega tržište Srbije koje je u kontinuiranom porastu.