17. ARCA: “Inovacije nemaju alternativu”

In Konferencije / savjetovanja
horvat

U prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 17. do 19. listopada održava se 17. Međunarodna izložba inovacija ARCA, najveće okupljanje inovatora u Hrvatskoj, koju već tradicionalno organizira Udruga inovatora Hrvatske.

I ove godine na izložbi i sajmu predstavljaju se inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada, od industrije do svakodnevnice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-upova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije.

Izložbu je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je tom prilikom naglasio kako inovacije nemaju alternativu u strukturi daljnjeg rasta gospodarstva. „Budućnost Hrvatske leži u njenom inovacijskom potencijalu. Izvrsne ideje, kojih ne nedostaje, trebamo pretvoriti u proizvode i usluge koji će u konačnici pridonijeti rastu investicija, izvoza i ukupnoga gospodarstva, a time stvoriti kvalitetna i održiva radna mjesta“, istaknuo je ministar i dodao kako zbog gospodarskog okruženja u kojem se nalazimo u prvom planu moraju biti uloga inovacija i istraživanja. „Mi u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta to prepoznajemo i zbog toga smo u proteklom razdoblju, u okvirima svoje nadležnosti, najveći naglasak stavili na poticanje razvoja inovativnog poduzetništva. Naša je zajednička odgovornost stvoriti pretpostavke da sve dobre ideje nađu svoj put u realizaciju“, zaključio je ministar.

U subotu dodjela nagrada za najbolje inovatore i inovacije
Značajno mjesto inovatorskog događaja godine zauzimaju i inovacije mladih autora, učenika srednjih tehničkih škola, kao i studenata hrvatskih sveučilišta. Za njih, kao i djecu osnovnoškolskog uzrasta, pripremljen je popratni program događanja s brojnim radionicama iz STEM područja.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić u svom je pozdravom govoru posebno naglasio kako ARCA već godinama promiče inovatorstvo i mlade, po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija. „Ova manifestacija postala je jedna od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA. Ovdje svatko ima svoje mjesto i svoj zadatak, a to samo pokazuje kako je postojanje dobrog inovacijskog sustava društvena potreba i smjer razvoja u kojem naša zemlja mora ići. To je ujedno i glavni motiv organizacije ove izložbe“, napomenuo je Bračić.

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design