Podravka ove godine u svojoj tvornici povrća u Umagu planira preraditi 11 tisuća tona istarske rajčice

In Sajmovi i izložbe
rajcica

U organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, uspješno je, po dvadeset i drugi put, održan humanitarno-kulinarski projekt Dan rajčice, kojim se obilježava stoljetna tradicija prerade rajčica u Umagu.

I ove je godine manifestacija započela stručnim skupom na kojem tradicionalno, pred početak berbe rajčice, proizvođači rajčice s područja Istre te stručnjaci i znanstvenici analiziraju stanje i izazove u proizvodnji ove za Istru i za Hrvatsku najznačajnije povrtne kulture.

Po završetku stručnog skupa nagrađeni su najuspješniji proizvođači rajčice za preradu s područja Istre, a sudionici skupa obišli su proizvodne i pokusne površine pod rajčicom dugogodišnjih Podravkinih kooperanata.

Za razliku od prethodnih godina kada se Dan rajčice poklapao s početkom berbe i prerade, ove godine zbog izuzetno kišovitog i hladnog svibnja početak berbe rajčice kasni desetak dana. Unatoč ne baš povoljnim ovogodišnjim uvjetima za rast i razvoj rajčice na području Istre, iznimnim naporima proizvođača, većina zasnovane proizvodnje u dobrom je stanju te se sa zasađenih oko 4 milijuna presadnica na 170 hektara očekuje oko 11.000 tona rajčice za preradu u Podravkinoj tvornici povrća Umagu.

Dan je završio nezaobilaznom „Feštom od rajčica“, humanitarno-kulinarskom priredbom u kojoj su Podravkini promotori kulinarstva pripremili mnoštvo delicija u kojima su po promotivnim cijenama uživali brojni Umažani i njihovi gosti, dok će se prikupljena sredstva usmjeriti i ove godine za nabavku radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja.

Osim humanitarne note i kulinarskog showa, Fešta od rajčica ponudila je i mnoštvo zabave uz glazbu i nezaobilaznog Lina za najmlađe, a i ovom je prigodom održan izbor najveće istarske rajčice. Najveću rajčicu ove je godine imala Ingrid Pribac iz Buja, tešku čak 938 grama.

You may also read!

Tonći Glavina

Hotelski sektor ulazi u sljedeću sezonu s optimizmom, a za jačanje konkurentnosti ključno je potaknuti veća ulaganja u nove kapacitete koja osiguravaju veću dodanu vrijednost i održivost hrvatskog turizma

Hotelski sektor izuzetno je zadovoljan ostvarenim rezultatima ove turističke godine i visokom popunjenošću te optimistično gleda na sljedeću sezonu,

Read More...
Od izvora do mora 2024_Ranko Šuvar CROPIX_3

Obilježen završetak ovogodišnjeg izdanja projekta ‘Od izvora do mora’

Simboličnom sadnjom na lokaciji Turističko-edukativni centar Novo Čiče u Velikoj Gorici, obilježen je završetak ovogodišnjeg izdanja projekta Od izvora

Read More...
Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51posto privatnog sektora

Svega oko 15 posto hrvatskih tvrtki izvozi, ali one zapošljavaju 51 posto privatnog sektora

U Hrvatskoj samo oko 15 posto poduzeća izvozi, a istovremeno ta baza poduzeća zapošljava više od polovice svih radnika

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design