Izvoz pjenušaca porastao za 35 posto

In Izvoz
Izvoz pjenušaca porastao za 35 posto

Izvoz pjenušaca nam je u prošloj godini u odnosu na 2017. porastao za 35 posto, sa 748.000 na 1,08 milijuna eura. Količinski, radi se o porastu od 117 hektolitara (s 324 hektolitra u 2017. na 441 hektolitar u 2018.).

Već tradicionalno najviše izvozimo u Nizozemsku (346.500 eura), a slijede Italija (178.100 eura) i Njemačka (140.300 eura). Zanimljivo je da nam je četvrto najveće izvozno tržište Singapur u koji smo prošle godine izvezli pjenušaca u vrijednosti 136.000 eura.

S druge strane, uvoz pjenušavih vina nam je prošle godine narastao za 19 posto, ali riječ je o mnogo većim iznosima. Tako smo u 2017. uvezli pjenušaca u vrijednosti 7,6 milijuna eura, a u 2018. preko 9 milijuna eura (porast s 14.300 hektolitara na 17.900).

Najviše pjenušaca uvozimo iz Francuske (3,3 milijuna eura), Italije (2,8 milijuna) i Njemačke (1,1 milijun eura).
”Proizvodnja domaćih pjenušaca kontinuirano raste, kao i izvoz. Sve je više pjenušaca od autohtonih hrvatskih sorti, a njihova kvaliteta je prepoznata na najzahtjevnijim tržištima. Stoga s relativno malim količinama ostvarujemo dobre cijene i nadamo se će se taj trend nastaviti i ubuduće” rekla je Žaklina Jurišić, pomoćnica direktorice za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo.

U prvih devet mjeseci ove godine izvoz je već količinski premašio cijelu prošlu godinu (476 hektolitara vrijednih 683 tisuće eura), dok je uvoz nešto usporio (12.800 hektolitara u vrijednosti 7,9 milijuna eura).

Prema podacima za prvih devet mjeseci 2019., najviše izvozimo pjenušce za zaštićenom oznakom izvornosti (211 hektolitara vrijednih 546.000 eura), zatim pjenušava vina od svježeg grožđa sa zaštićenom oznakom izvornosti (146 hektolitara vrijednih 64.000 eura) i ostala pjenušava vina od svježeg grožđa (92 hektolitra, u vrijednosti 55.000 eura).

Što se uvoza u ovoj godini tiče, količinski na naše tržište dolazi najviše ostalih pjenušavih vina od svježeg grožđa (5.000 hl vrijednih 1,1 milijuna eura), pjenušavih vina od svježeg grožđa (2.900 hl vrijednih 1,2 milijuna eura) te prosecca sa zaštićenom oznakom izvornosti (2.500 hl u vrijednosti 1,2 milijuna eura).

You may also read!

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

U sklopu Dana hrvatskog turizma, održanih u Opatiji, dodijeljena je nagrada Dobar Tech - METRO nagrada za najbolji digitalni

Read More...
dan-poduzetnika

HUP: Uz uklanjanje prepreka gospodarski rast mogao bi biti i brži

Hrvatsko gospodarstvo raste po najvišim stopama u EU, ali rast bi mogao biti još brži, a Hrvatska bi mogla

Read More...
Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design