Na tržište stižu prve ovogodišnje domaće rajčice

In Tvrtke i tržišta
Belje rajčice

U stakleniku Mitrovac, u srcu Baranje, ubrane su prve ovogodišnje domaće rajčice.

Staklenik Belja u Mitrovcu ukupne površine 4,5 hektara s više od 126.000 biljaka jedan je od glavnih proizvođača domaće rajčice u Hrvatskoj. Zahvaljujući hidroponskom uzgoju, i idealnoj lokaciji u središtu Baranje koja osigurava izrazito veliku količinu sunčanih sati, Belje proizvodi ukusnu domaću rajčicu osam mjeseci godišnje, od kraja ožujka do kraja studenog.

Proizvodnja rajčica u Belju započela je prije devet godina, a poljoprivredni kompleks Mitrovac uz staklenik obuhvaća i najveću farmu muznih krava od 2.000 grla te bioplinsku elektranu snage 2MW koji se međusobno odlično nadopunjuju i stvaraju preduvjete za uspješnu proizvodnju mlijeka, proizvodnju električne energije i uzgoj rajčica.

Važnost domaće poljoprivrede i vlastitih resursa za proizvodnju hrane istaknuo je Tihomir Adam, predsjednik Uprave Belja plus i naglasio „Kad imamo vlastitu proizvodnju hrane otporniji smo na velike poremećaje s kojima se susrećemo u posljednjih nekoliko godina. Danas potrošači jednostavno drugačije razmišljaju o hrani i njenom podrijetlu i sigurno više preferiraju domaće i svježe proizvode. Hrvatska u ovom trenutku zadovoljava manje od polovice svojih potreba za rajčicom pa je naša proizvodnja i te kako važan doprinos u opskrbi stanovnika visoko kvalitetnim grapolo, beef i cherry rajčicama koje uzgajamo u Mitrovcu.“

Robert Marković, rukovoditelj staklenika Mitrovac, za prvu ovogodišnju berbu kaže „Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom i okusom prvih plodova koji će kroz dan-dva već biti na policama trgovačkih lanaca diljem zemlje. Kod nas se beru isključivo zrele rajčice koje se isti dan otpremaju u trgovine jer u stakleniku niti trebamo, niti imamo skladišni prostor. To je naša prednost, domaća proizvodnja rajčica koje su zrele ubrane pa do kupaca stižu svježe i ukusne.“

Za uzgoj rajčica se koristi isključivo biološka zaštita bez ikakvog korištenja pesticida, a za vrhunske rezultate su posebno zaslužni bumbari koji kruže staklenikom i svakodnevno oprašuju biljke. U stakleniku je 48 zaposlenih koji su prošle godine ubrali više od 2.600 tona domaće rajčice, koliko se očekuje i u ovoj godini.

You may also read!

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

U sklopu Dana hrvatskog turizma, održanih u Opatiji, dodijeljena je nagrada Dobar Tech - METRO nagrada za najbolji digitalni

Read More...
dan-poduzetnika

HUP: Uz uklanjanje prepreka gospodarski rast mogao bi biti i brži

Hrvatsko gospodarstvo raste po najvišim stopama u EU, ali rast bi mogao biti još brži, a Hrvatska bi mogla

Read More...
Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design