Poslodavci koji dobro ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju gotovo 60% nižu fluktuaciju

In Zaposlenost / plaće
zene

U posljednjih je pet godina porastao broj organizacija koje redovno provode ispitivanja angažiranosti. Zato je SELECTIO Grupa, koja je provela preko 20,000 evaluacija HR sustava, analizirala kako tvrtke u Hrvatskoj provode ispitivanja zadovoljstva zaposlenika i koliki utjecaj takva istraživanja imaju na podizanje zadovoljstva i smanjenje fluktuacije.

Gallupovo istraživanje je pokazalo da će timovi s visokim angažmanom zaposlenika zabilježiti 21% veću profitabilnost i 17% veću produktivnost u usporedbi s timovima s niskim angažmanom. Također, organizacije koje brinu o angažiranosti zaposlenika i rade na unaprjeđenju radne atmosfere imaju i 59% nižu fluktuaciju. Zanimljivo je i da su poslodavci koji sustavno provode istraživanja angažiranosti uočili da zaposlenike lakše motiviraju i pozivaju na slobodno izražavanje ideja, mišljenja i prijedloga.

„Zaposlenici koji se na svom radnom mjestu osjećaju vrijednima i angažiranima će vrlo vjerojatno biti i motiviraniji i produktivniji. Stoga je optimalno provoditi veliko i sveobuhvatno ispitivanje jednom godišnje, a između kraća pulse check ispitivanja. Tek kada organizacija otkrije što motivira zaposlenike i što ih čini nezadovoljnima, može donijeti informirane odluke o uvođenju novih procedura i promjena“, istaknula je Erna Tomiša, viša savjetnica za ljude i kulturu u SELECTIO Grupi, vodećoj grupaciji za HR savjetovanje u Hrvatskoj.

Zadržavanje zadovoljnih zaposlenika jeftinije je od novih zapošljavanja
Redovito ispitivanje zadovoljstva zaposlenika i njihove angažiranosti ima značajan utjecaj na ostvarivanje poslovnih rezultata. Naime, zamjena jednog zaposlenika košta otprilike 20% njegove godišnje plaće. Kako stalne fluktuacije nisu dugoročno financijski održive, poslodavcima je ključno osigurati povoljne uvjete koji će motivirati zadovoljne zaposlenike. Troškove zapošljavanja i obuke poslodavci mogu smanjiti redovitim provođenjem ispitivanja zadovoljstva, ali i implementacijom poželjnih HR praksi.

Kada istraživanja provedu samo jednom, organizacije si uskraćuju priliku za poboljšanjem klime i angažiranosti, za rastom produktivnosti te zadržavanjem stručnog kadra. Pored redovitog provođenja ispitivanja, ključno je i da menadžeri aktivno sudjeluju u ispitivanju i uvaže iskrenost zaposlenika. Njihova bi uloga trebala biti preuzimanje odgovornosti za primjenu rezultata ispitivanja i provedbu akcijskih planova.

SELECTIO Grupa pomaže menadžerima i organizacijama na putu povećanja angažiranosti zaposlenika kroz provedbu ispitivanja organizacijske kime. Stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom savjetovanja u području ljudskih resursa u suradnji s menadžmentom organizacije koja se za ispitivanje prijavi, izrađuju konkretne smjernice za poboljšanje na temelju rezultata ispitivanja. Tvrtke tako dobivaju detaljan plan za povećanje produktivnosti, izgradnju pozitivnog radnog okruženja i smanjenje izostanaka i fluktuacije zaposlenika.

You may also read!

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Valamar osvojio Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivo izgrađeni okoliš

Hrvatski savjet za zelenu gradnju i Hrvatska udruga proizvođača toplinsko fasadnih sustava proglasili su Valamar “Organizacijom godine” na svečanoj

Read More...
Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Podravka gradi novi Transportni centar vrijedan tri milijuna eura

Sigurniji pristup glavnoj prometnici, moderni radni uvjeti i centralizacija transportnih usluga samo su neke od prednosti koje će doprinijeti

Read More...
Paola Papanicolaou

Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za inozemne banke supsidijare Intese Sanpaolo

Intesa Sanpaolo osniva „Radnu skupinu za poticanje sinergije za inozemne banke supsidijare” Paola Papanicolaou nova je glavna direktorica Sektora za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design