AGROKOR: Krajnji rok za prijavu tražbina 11. rujna, a objava u sljedećih 60 dana

In Tvrtke i tržišta
agrokor

Krajnji rok da vjerovnici Agrokora i 77 njegovih povezanih društava prijave svoje tražbine istječe 11. rujna, a tek po isteku toga roka počinje teći rok od 60 dana za objavu jedinstvenih tablica prijavljenih tražbina, priopćeno je u petak iz Agrokora, čija izvanredna uprava najavljuje da će jedinstvene tablice dostaviti Trgovačkom sudu u Zagrebu i prije isteka zakonom predviđenog roka.

U priopćenju se podsjeća da je Trgovački sud u Zagrebu u četvrtak, 17. kolovoza, donio rješenje i zaključak kojim se izvanredni povjerenik upućuje dostaviti Sudu jedinstvene tablice prijavljenih tražbina vjerovnika i tablice razlučnih i izlučnih prava.

Rješenje i zaključak su doneseni sukladno podnesku izvanredne uprave kojim je traženo produljenje roka za objavu jedinstvenih tablica utvrđenih tražbina kako bi se obuhvatile sve kompanije koje su ušle u postupak izvanredne uprave različitim rješenjima suda u ukupno četiri rješenja, navode iz Agrokora.

Budući da sud ne može dozvoliti produženje rokova koji su propisani zakonom, naglašavaju iz Agrokora, dao je uputu izvanrednom povjereniku kako da postupi u ovoj situaciji.

“Kako bi izvanredni povjerenik mogao dostaviti jedinstvene tablice sukladno uputi suda treba isteći rok za prijavu tražbina svih društava, njih 77, koji su obuhvaćeni ovim procesom. Krajnji rok za vjerovnike pozvane na prijavu tražbina rješenjem suda od dana 13. srpnja 2017. godine ističe dana 11. rujna 2017. godine te tek po isteku tog roka počinje teći rok od 60 dana za objavu jedinstvenih tablica. Izvanredna uprava iste će dostaviti i prije isteka zakonom predviđenog roka”, zaključuje se u priopćenju Agrokora.

Trgovački sud u Zagrebu u jučerašnjem rješenju i zaključku odbacio je kao nedopušten zahtjev da sud produži rok za objavu tablica prijavljenih tražbina vjerovnika te razlučnih i izlučnih prava za daljnjih 45 dana, a zaključkom je uputio izvanrednog povjerenika da dostavi sudu jedinstvene tablice prijavljenih tražbina vjerovnika i tablice razlučnih i izlučnih prava, u kojima će dati i svoje očitovanje kako je ispitao pojedinu tražbinu odnosno da li je priznaje ili osporava i u tom slučaju zašto je osporava.

Sud u obrazloženju prenosi i kako izvanredni povjerenik u svom podnesku navodi kako krajnji rok vjerovnicima, pozvanim na prijavu tražbina rješenjem suda od 13. srpnja, istječe 11. rujna, a tek će po isteku tog roka bit će u mogućnosti vjerodostojno iskazati odnose vjerovnika i svih 76 tvrtki, na koje je obvezan člankom 32. Zakona o postupku izvanredne uprave.

Inače, tim je člankom izvanredni povjerenik obvezan na sastavljanje tablica prijavljenih tražbina te razlučnih i izlučnih prava te u njima naznačiti priznaje li ih ili osporava, a te će se tablice objavit na mrežnoj stranici e-Oglasna ploča sudova najkasnije 60 dana nakon isteka roka za prijavu tražbina.

U obrazloženju sud navodi da “cijeni osnovanim navode izvanrednog povjerenika da bi dostavljanjem tablica prije isteka svih rokova za podnošenje prijava tražbina vjerovnika te njihovim kasnijim mijenjanjem i dopunjavanjem očitovanja o istoj tražbini (u uvjetima višestrukog sudužništva povezanih i ovisnih društava vjerovnicima za istu tražbinu) došlo do nezakonitnog postupanja i privilegiranja određenih vjerovnika”.

Podsjeća i da odredbe Zakona o postupku izvanredne uprave ne predviđaju održavanje ispitnog ročišta na kojem bi se izvanredni povjerenik mogao dodatno očitovati priznaje li ili osporava svaku pojedinu tražbinu već svoje očitovanje daje samo u tablicama, nakon čije objave teče rok od osam dana za osporavanja od strane drugih vjerovnika. Proizlazi da izvanredni povjerenik ne može tablice mijenjati na način da naknadno daje novo, drugačije očitovanje o nekoj tražbini koju je već ispitao, već se činjenično i pravno stanje rješava kroz parnične postupke, navodi se uz ostalo u obrazloženju rješenja, u kojem se zaključuje i da je uputno sačekati i posljednji, krajnji rok za prijavu tražbina i onih vjerovnika koji su na to pozvani rješenjem suda od 13. srpnja. (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design