Agrokor – Realizirano gotovo 20 milijardi kuna prihoda i 1,7 milijardi kuna EBITDA

In Uncategorized
agrokor

Objavljeno je 20. mjesečno izvješće o poslovanju 16 kompanija iz tri poslovna segmenta Agrokora – Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane i Poljoprivrede.

Izvješće se odnosi na razdoblje od 11. studenog do 10. prosinca 2018. godine, u kojem su kompanije realizirale gotovo 20 milijardi kuna prihoda, pri čemu EBITDA za razdoblje iznosi milijardu i 708 milijuna kuna i na razini je planiranih vrijednosti. Najveći doprinos operativnom rezultatu dale su kompanije iz područja Prehrane čija je EBITDA-a bila za gotovo 70 milijuna kuna veća od plana te Maloprodaja i veleprodaja koja je imala 28,7 milijuna kuna ili 7,2 posto veću EBITDA od planirane.

Nositelj operativne dobiti Maloprodaje je Konzum koji je premašio plan prihoda kao i zadani plan EBITDA-e. Konzum je tako u prvih deset mjeseci premašio plan prihoda od prodaje za 1,2%, dok je prihod od prodaje u maloprodajnom poslovanju nadmašio plan za 4.4% na godišnjoj razini. Tako je Konzum povećao svoju EBITDA za čak 143,7 milijuna kuna u odnosu na plan.

U segmentu Prehrane visokom rastu operativne dobiti doprinijele su sve kompanije obuhvaćene izvješćem. Pritom treba posebno istaknuti Ledo d.d. i Ledo Čitluk koji su premašili plan i prihoda i EBITDA, kao i Frikom koji je imao 31 milijuna kuna veću EBITDA u odnosu na plan.

Poljoprivreda ima najveći utjecaj na ukupni pad prihoda na razini Agrokor Grupe, budući da se u poljoprivredi i dalje nastavio trenda pada cijena svinjskog mesa na europskoj burzi kao i pad cijena polutvrdog sira. U narednom razdoblju se, međutim, predviđa blagi rast cijena prasadi i svinjskog mesa.

Uz redovne aktivnosti, intenzivno se radi na implementaciji nagodbe u čiju je provedbu već uključeno više od 350 ljudi. Do kraja ove godine bit će definirani svi planovi, a početak implementacije se očekuje početkom iduće godine. Projekt implementacije nagodbe bi se trebao potpuno zaključiti u prvoj polovici 2019. godine.

Izvješće donosi i pregled operativnih troškova Agrokora d.d. za razdoblje od 10. travnja 2017. godine do 31. listopada 2018. godine, tijekom 18 mjeseci postupka izvanredne uprave, koji su ukupno iznosili 1,3 milijarde kuna. U okviru toga iznosa, iskazan je i trošak Agrokora od 726 milijuna kuna za savjetničke tvrtke i odvjetničke urede koji su kao pravni, financijski i savjetnici za restrukturiranje bili angažirani u postupku izvanredne uprave Agrokora. Taj iznos uključuje i naknade za uspješnost za isplatu kojih su postignuti svi uvjeti kada je odlukom Visokog trgovačkog suda nagodba postala pravomoćna.

Od 726 milijuna kuna troška Agrokora za savjetnike, naknade savjetnicima čine oko 88 posto iznosa odnosno 85,3 milijuna eura, dok je gotovo 11 posto ukupnog iznosa, odnosno oko 10,4 milijuna eura prihod državnog proračuna, temeljem PDV-a koji je Agrokoru nepriznati trošak.

Restrukturiranje Agrokora bio je jedan od najkompleksnijih takvih procesa prošle godine provedenih u svijetu. Naknade savjetnicima u sličnim procesima kreću se uobičajeno od 1 do 5 posto ukupnog duga. Ukupne naknade isplaćene svim savjetnicima uključenim u restrukturiranje Agrokora čine 1,1 posto ukupnog duga kompanije i u donjem su dijelu raspona usporedivih međunarodnih naknada.

Istodobno, usprkos izvanrednoj situaciji i spašavanju kompanije čiji se ukupni dug popeo na 7,7 milijardi eura, naknade za savjetnike ne odskaču značajno od savjetničkih troškova koje je Agrokor imao u prethodnim godinama za vrijeme bivše uprave. Primjerice, u 2014. godini, kada je Agrokor preuzimao Mercator, savjetnicima je plaćeno oko 334 milijuna kuna, odnosno oko 20 posto manje nego 424 milijuna kuna koliko su iznosile naknade savjetnika izvanredne uprave gledano na razini godine dana.

Dodatno, u cijelom procesu izvanredne uprave sudjelovale su dvije savjetničke radne skupine, angažirane u različitim vremenskim razdobljima postupka. Savjetnici Grupe A bili su aktivni najvećim dijelom tijekom cijelog postupka izvanredne uprave na poslovima financijskog i operativnog restrukturiranja i pripreme nagodbe te upravljanja brojnim pravim postupcima, a manji broj savjetnika radi i na implementaciji nagodbe. Toj je grupi do listopada 2018. godine isplaćeno ukupno 69,4 milijuna eura naknada zajedno s nagradama za uspjeh, što uključuje i isplate za dosadašnji rad dijela savjetnika na implementaciji nagodbe.

Na zahtjev privremenog vjerovničkog vijeća, savjetnici Grupe B uglavnom su bili angažirani u razdoblju od svibnja do srpnja 2018., radi provjere svih izračuna i teksta nagodbe te kako bi pružili podršku vjerovnicima u pregovorima oko nagodbe. Ukupna naknada za ovu savjetničku skupinu, zajedno s nagradama za uspjeh iznosi oko 15,9 milijuna eura.

Izvanredna uprava je tijekom postupka riješila pitanje priznanja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH i nagodbe u ključnim državama svijeta.

Postupak izvanredne uprave je priznat kao insolvencijski postupak u Engleskoj i Walesu u studenome 2017., u Švicarskoj u veljači 2018. te u SAD-u, po Poglavlju 15, u studenome 2018. godine. Zakon o postupku izvanredne uprave je u srpnju 2018. Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća postao dio popisa zakona koji se priznaju kao insolvencijski postupci na cijelom području Europske unije. Sukladno tome, u ukupnom iznosu naknada savjetnika, naknade pravnih stručnjaka sudjeluju sa 35 posto.

Uz znanje i iskustvo savjetnika, restrukturiranje Agrokora provedeno je efikasno i u vrlo kratkom roku. Cjelokupni trošak restrukturiranja Agrokora snosili su vjerovnici odnosno novi vlasnici te nije bilo nikakvog troška za porezne obveznike Republike Hrvatske.

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design