Azijske burze porasle, očekuju se nove poticajne mjere

In Vijesti iz svijeta
azija

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama i jer su na Wall Streetu burzovni indeksi porasli tri dana zaredom, unatoč rekordnom skoku broja nezaposlenih u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 1,2 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Singapuru ojačale između 0,4 i 2,2 posto. U Australiji su, pak, potonule oko 5 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom. U posljednja tri dana Dow Jones skočio je 21 posto, što je njegov najveći trodnevni rast od 1931. godine. U istom je razdoblju S&P 500 osvojio 17 posto, no i dalje je oko 22 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, dosegnute 19. veljače.

Rast cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će paket pomoći gospodarstvu od oko 2.000 milijardi dolara, koji bi američki Kongres trebao prihvatiti u petak, ublažiti predstojeću recesiju.

Taj je paket znatno veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine, a uključivat će, među ostalim, izravne uplate građanima, pri čemu bi pojedine obitelji mogle dobiti ček i do 3.000 dolara.

Podršku tržištu pružaju i izvanredne mjere američke središnje banke, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice te poručila da će i izravno kreditirati kompanije kako bi podržala likvidnost na tržištima.

Jučer je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je gospodarstvo možda već u recesiji, ali da očekuje oporavak u drugom dijelu godine i da je Fed spreman agresivno braniti gospodarstvo.

Nakon jučerašnjeg snažnog skoka, jutros je terminski S&P 500 indeks u minusu oko 1 posto. Sjedinjene Države bilježe najviše slučajeva zaraze od koronavirusa, više od 70.000 i više nego što ih je bilo u Kini, gdje je epidemija izbila.

Stoga se ulagači nadaju daljnjim poticajnim mjerama jer je pandemija paralizirala dijelove gospodarstva i povećala izdatke za zdravstvo. „Nisam siguran kakve su još mjere preostale, no skok cijena dionica pokazuje da se neki ulagači nadaju daljnjim poticajima“, kaže Yukio Ishizuki, strateg u tvrtki Daiwa Securities.

Tim više što je sasvim jasno da američko gospodarstvo uranja u recesiju. Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio za rekordnih 3,3 milijuna jer su zbog širenja koronavirusa paralizirani dijelovi gospodarstva.

Tržišta su djelomice zanemarila te podatke jer su najveće središnje banke u svijetu već agresivno popustile monetarnu politiku, a vlasti uvele fiskalne poticajne mjere kako bi ublažile štete od ‘koronakrize’.

Čelnici skupine G20 najvećih gospodarstava svijeta jučer su obećali da će u globalno gospodarstvo ubrizgati više od 5.000 milijardi dolara kako bi se ublažili gubici prihoda i radnih mjesta.

Dolar i dalje slabi

A na valutnim je tržištima dolar nastavio slabiti, što je posljedica agresivnog popuštanja monetarne politike Feda i povećanja dolarske likvidnosti na tržištima. Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 98,84 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,78 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao s jučerašnjih 110,70 na 108,45 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1060 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0915 dolara.

A cijene su nafte porasle, nakon jučerašnjeg pada. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 1,95 posto, na 23,05 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,05 posto, na 26,60 dolara. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design