BiH: Traži se zabrana uvoza mlijeka iz Hrvatske

In Uvoz
Mlijeko

Udruge koje okupljaju poljoprivrednike i proizvođače mlijeka iz Republike Srpske zatražile su reagiranje vlasti Bosne i Hercegovine na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede da zabrani uvoz steriliziranog mlijeka proizvedenog na području RS, a dužnosnici iz tog bosanskohercegovačkog entiteta najavili su kako će idućih danima o tome voditi pregovore u Zagrebu, prenose u ponedjeljak banjalučke “Nezavisne novine”.

Ministar poljoprivrede RS Miroslav Milovanović potvrdio je kako će zajedno s s Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, ministrom poljoprivrede Federacije BiH, narednih dana boraviti u Hrvatskoj te zatražiti da se razgovara i o ovom problemu.

“Problem je kompleksnije prirode i može poremetiti odnose s Hrvatskom, a mi ćemo učiniti sve sa svoje strane da do toga ne dođe. Mi uvažavamo zakonodavstvo Hrvatske i Europske unije da proizvodi moraju biti određene kvalitete, no izražavamo niz sumnji zbog načina na koji je ovo (zabrana uvoza) rađeno”, rekao je Milovanović banjalučkom listu.

Rješenjem Ministarstva poljoprivrede Hrvatske naloženo je vraćanje ili neškodljivo uništenje pošiljki UHT steriliziranog mlijeka uvezenog s teritorija RS, a pomoćnica entitetskog ministra poljoprivrede Radmila Čojo izjavila je kako je ta odluka neutemeljena i protuzakonita.

Po primitku rješenja iz Hrvatske u Banjoj Luci su proveli analizu hrvatskog pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i hrvatskog vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu na temelju kojih su ta rješenja donesena.

“Imajući u vidu da su ova rješenja donesena na temelju pozitivnog nalaza na aerobne mezofilne bakterije koje pravilnikom nisu predviđene kao nedopuštene, a u vodiču su označene kao alternativne, smatram da su rješenja apsolutno neutemeljena i protuzakonita te da pomenuti pravilnik nije prekršen”, izjavila je Čojo.

Predsjednik udruge proizvođača mlijeka u RS Miloš Radojičić zatražio je da tijela vlasti BiH odmah uvedu recipročne mjere i zabrane uvoz mlijeka iz Hrvatske. (H)

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design