Kako biti kreativan u doba vladavine mobilnih uređaja

In Konferencije / savjetovanja
WMF

Prenosimo zaključke s održanog panela na temu „Kako biti kreativan u doba mobilea?“, koji je održan u sklopu Weekend Media Festivala, prošlog tjedna u Rovinju. Na panelu su sudjelovali Maja Blumenšajn, voditeljica digitalnog marketinga Nova TV, Diana Dumanić, direktorica RedView Media, Fran Mubrin, kreativni direktor iz 404 agencije, Sonja Stahor Gašpar, voditeljica eCommerce i Digital Marketing sekcije T-HT-a, a panelom je moderirao Dražen Bračić, direktor medijske agencije Direct Media.

Tema je aktualna jer se svijet oglašavanja sve više mijenja i seli na mobilne uređaje koji su postali dominantni ekrani svugdje u svijetu. Danas mobilni uređaji prevladavaju kod pregledavanja sadržaja. Prema zadnjim IAB podacima 63 posto korisnika mobilnih uređaja u svijetu svoje uređaje koristi svakih 30 minuta. Najmanje polovica, njih 49 posto, provede preko 3 sata svakog dana na svom mobitelu, dok zapanjujućih 22 posto provede čak i više od 6 sati svakog dana na svom mobilnom uređaju.

Unatoč tome što je konzumacija sadržaja putem mobitela u velikom porastu, kao što je i samo mobilno oglašavanje u porastu, ipak i oglašivači i agencije pri izradi strategija i kreativnih koncepata za oglašavanje uglavnom i dalje promišljaju svoje kampanje kroz TV i stolna (desktop) računala. Nažalost svjedoci smo da kreativne agencije danas još uvijek najčešće preslikavaju offline kreativu koja se primarno radi za TV i print kanale. Na panelu „Kako biti kreativan u doba mobilea“ u sklopu WMF-a u Rovinju zaključeno je kako nedostaje bolja komunikacija između kreativnih agencija, medija i oglašivača.

Također, pokazalo se kako često klijent uopće nije upoznati s novim mogućnostima i novim formatima oglašavanja koji su globalno u porastu. U većini današnjih oglašivačkih agencija, kreativni direktori su stasali razvijajući kreative za offline kanale. Njima je TV bio, i ostao, primarni kanal za izražavanje kreativne poruke, odnosno polazišna točka. Zaključeno je na panelu da je potrebno investirati u edukaciju kako kreativnih agencija, kojima nedostaje medijskog znanja, tako i medijskih agencija kojima nedostaje kreativnog znanja. Navedeno ukazuje na to da možda dolazi vrijeme novih hibridnih online-kreativno-medijskih agencija.

Pričalo se i o tome kako osmisliti mobile-first strategiju, kako razviti kreativno rješenje unutar mobile ekrana, odnosno unutar mobilnih formata koji drugačije funkcioniraju od TV i online kanala. Online kanali se konzumiraju na drugačiji način od ostalih offline kanala. Iz tog razloga bi npr. online video trebao komunicirati glavnu poruku na početku spota, dok TV spot poruku komunicira na kraju spota. Pitanje je i snimanja mobilnih video materijala, koji su u mobilnom svijetu drugačiji i samom činjenicom da se mobilni ekran u 98 posto slučajeva gleda vertikalno. Na panelu je postavljeno i dobro pitanje: zašto se ne rade vertikalni video materijali za mobilno oglašavanje?

Nažalost zaključeno je kako klijent oglašivač često nije svjestan svih promjena i najnovijih trendova koji se dešavaju na tržištu te još uvijek postoje klijenti koji čak nemaju ni optimizirane web-stranice za mobilne uređaje. Stoga je iznimno važno informirati se o novostima u oglašavanju, jer dolaze novi napredniji formati u mobilnom svijetu oglašavanja, kao što je npr. mobile interscroller format, koji nije napadan, a ima visoki postotak vidljivosti. Preporuka je da se strategija oglašavanja za mobilni kanal osmišljava zasebno, jer se pokazalo da isto kreativno rješenje ne prolazi jednako dobro na svim digitalnim kanalima, a upravo često viđamo primjenu istih rješenja na različitim kanalima.

Zaključak panel diskusije naglasio je važnost investiranja u prenošenje znanja i edukaciju klijenata, kako bi se upoznali s novim mogućnostima te prednostima novih formata u oglašavanju, koji sve više osvajaju globalno tržište. Oglašivač ima pravo očekivati od svoje medijske agencije da je ona ta koja će ga educirati i informirati o novim mogućnostima i formatima oglašavanja.

Kao što od kreativne agencije treba očekivati da razumije i poznaje zakonitosti i vrijednosti digitalnog i mobilnog oglašavanja. Pozitivna je stvar da postoje formati, tehnologije i mogućnosti te mladi i kreativni ljudi u agencijama koji bi ovakve mobilne kampanje mogli osmisliti i sprovesti bez problema. Nažalost nedostaje volje i hrabrosti da svi zajedno krenemo snažnije u mobilno oglašavanje te iskoristimo prednosti koju nose mobilni uređaji kroz Mobile First i/ili Mobile Only strategije.

Mobilni ekran predstavlja danas najpotentniji kanal za oglašavanje, nakon TV-a. Vrhunski video oglas, može biti jednako kvalitetno percipiran, ako ne i bolje, ako je napravljen za Mobile Vertical video nego za TV. Nema osobnijeg ekrana od mobilnog ekrana, a vrijeme koje se troši na korištenje mobilnog uređaja govori u prilog tome kakav potencijal leži u mobilnom oglašavanju.

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design