Burilović: Godina uspješne prilagodbe HGK-a na nove zakonske okvire

In Porezi / zakoni
burilovic

Hrvatska gospodarska komora (HGK) nastavit će digitalizaciju i poboljšanje kvalitete usluga, rekao je u četvrtak predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović na 21. sjednici Skupštine, navodeći kako je 2022. bila godina uspješne prilagodbe komore na novi zakonski okvir poslovanja.

HGK je u 2022. realizirala ukupne prihode u iznosu većem 201,3 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi bili gotovo 176 milijuna kuna.

“U ukupnoj strukturi prihoda najznačajniji udio imaju prihodi od članarina koji su u 2022. realizirani u iznosu većem od 129,2 milijuna kuna te čine 64,2 posto ukupno ostvarenih prihoda”, rekao je Burilović.

Iako su u odnosu na 2021. prihodi od članarine pali, Burilović je rekao da je to rezultat novog Zakona o HGK koji je stupio na snagu početkom 2022., prema kojem dio tvrtki više ne mora plaćati članarinu.

Podsjetio je kako je 2022. bila godina u kojoj je HGK proslavio 170 godina postojanja te prva godina prilagodbe na nove zakonske okvire.

Donošenjem novog zakona redefiniran je i reorganiziran rad i djelovanje udruženja i zajednica HGK poglavito u smislu njihove brojnosti, članstva, načina i mogućnosti sudjelovanja članica. Tako je na kraju 2022. kroz HGK djelovalo 45 udruženja, devet zajednica, 44 grupacije te 40 strukovnih grupa.

Kroz rad udruženja i zajednica nastavljena je suradnja s državnim tijelima, aktivno sudjelovanje u kreiranju nacionalnih zakonskih i podzakonskih propisa radi promicanja interesa članica te olakšavanje poslovanja kroz rješavanje otvorenih pitanja vezanih uz provođenje propisa i unapređenja zakonske regulative vezane uz njihove djelatnosti, rečeno je.

“Uspostavljeni su novi procesi i načini u rada, a članice su iskoristile pogodnosti članstva u Komori te su sudjelovale i koristile 23.311 aktivnosti i usluga”, rekao je Burilović.

Podsjetio je da je u prosincu 2022. otvoreno predstavništvo HGK-a u Beču, a od ove godine to će predstavništvo promicati i zastupati interese hrvatskog gospodarstva i u Švicarskoj.

Na skupštini su uz izvješće o poslovanju HGK za 2022. donesene i izmjene i dopune cjenika posebnih usluga i proizvoda kao i prijedlog odluke o donošenju posebnih uzanci u ugostiteljstvu.

Zadovoljstvo rezultatima članstva u EU-u

Burilović je kazao i kako se 1. srpnja obilježava deset godina od ulaska Hrvatske u EU te ocijenio kako možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima.

“Vrijednosti izvoza proizvoda i usluga su udvostručene, broj zaposlenih je u stalnom porastu, investicijsko okruženje je povoljnije, što pokazuje i povećan broj novih ulaganja”, kazao je.

Od problema s kojima se suočavaju poduzetnici izdvojio je nedostatak radnika, posebno u turizmu i graditeljstvu.

Ulaskom u EU Hrvatska je ojačala i postala otpornija na krize i globalne izazove, kazao je te dodao kako treba jačati sektore kao što su energetika, prehrambena i farmaceutska industrija. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design