Burilović: uloga komora na putu ulaska u EU nezamjenjiva

In Konferencije / savjetovanja
Burilović

Održan Gospodarski forum na temu ulaska Hrvatske u EU – odraz na razvoj gospodarstva

Ulazak Bosne i Hercegovine u EU strateški je interes Hrvatske. BiH je druga domovina našeg naroda i ovdje posluju brojne hrvatske tvrtke“, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović na Gospodarskom forumu „Ulazak RH u EU, odraz na razvoj gospodarstva“ koji se održao u Mostaru u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BIH i HGK, a na kojem su sudjelovali i zamjenik predsjedatelja Doma Naroda Parlamentarne Skupštine BIH Dragan Čović i ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Tomislav Ćorić.

Rekao je i kako je put Hrvatske do članstva bio mukotrpan i dug, ali ulaskom u EU Hrvatska je višestruko profitirala. „Otvorilo nam se novo tržište, ukinule su se carinske barijere, dobili smo pristup EU fondovima, ali nismo izgubili stare veze i tradicionalna tržišta pa nam je BIH tako i dalje jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera. Šesti najznačajniji partner po ukupnoj robnoj razmjeni i četvrti po izvozu“, rekao je predsjednik Burilović, a posebno je istaknuo ulogu Hrvatske gospodarske komore u procesu ulaska Hrvatske u EU. „Sukreirali smo bilateralne pregovore o slobodnoj trgovini i sporazume o pojedinim gospodarskim granama i time je Komora izravno utjecala na izmjene zakona koji su bili u interesu hrvatskih tvrtki. Brojni djelatnici Komore sudjelovali su u pregovaračkim skupinama lobirajući za interese naših članica, a čak dva naša djelatnika bili su glavni pregovarači za 6 poglavlja“, pojasnio je Burilović.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BIH Vjekoslav Vuković zahvalio se Hrvatskoj gospodarskoj komori, s kojom, kako kaže, VTK i inače ima odličnu suradnju i prijateljski odnos i što će danas prenijeti svoja iskustva ulaska Hrvatske u EU, kako bi vidjeli što od toga može primijeniti BIH. „HGK nam je znatno pomogla svojim iskustvima i prijedlozima kako pomoći turizmu u BIH, promovirati domaće proizvode, kako uspješno provesti digitalizaciju komore. Očito da između ove dvije komore i dvije prijateljske zemlje imamo mnogo toga za naučiti jedni od drugih, koristiti iskustva i nastojati ih što kvalitetnije primijeniti na tržištima Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, poručio je Vuković koji je predstavio i vanjskotrgovinsku razmjenu BIH sa svijetom.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner BIH je Europska Unija koja u ukupnoj obujmu razmjene s BIH sudjeluje s gotovo 70 posto. Na tržište EU BIH najviše izvozi u Njemačku, a uvozi iz Hrvatske koja je i najznačajniji vanjskotrgovinski partner po obujmu razmjene, a Srbija je najznačajnije tržište iz CEFTA regije.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić istaknuo je neke konkretne benefite ulaska Hrvatske u EU. „Hrvatska je od 2014. do 2020. godine ugovorila 11,1 milijardi eura iz EU fondova, a neki od strateških, velikih projekata koji se sufinanciraju tim sredstvima su i izgradnja Pelješkog mosta s 357 milijuna eura i nadogradnja Zračne luke Dubrovnik s 95 milijuna eura“, pojasnio je Barbarić.

Kao glavne prednosti poslovanja na EU tržištu istaknuo je bescarinsko poslovanje, smanjene troškove prekograničnog poslovanja i slobodu kretanja kapitala i radne snage, a kao prepreke nejednake troškove poslovanja zbog različitih poreznih sustava, nedostatak informiranosti o mogućnostima jedinstvenog EU tržišta i ograničeno pružanje prekograničnih usluga.

„Ulazak u EU svakako je prilika za razvoj gospodarstva, a sredstvima iz EU fondova potiče se gospodarski rast, zapošljavanje i poboljšava kvaliteta života stanovnika“, kazao je potpredsjednik HGK.

Direktorica tvrtke Interkomerc, koja proizvodi aluminijske rasvjetne stupove i LED rasvjetu, Vedrana Hamzić pohvalila je organizaciju Foruma, a zanimalo ju je i kako riješiti problem odlaska radne snage i odljeva mozgova na tržište EU. Iz HGK su poručili kako provode projekt Dualnog obrazovanja kojemu je cilj da što više mladih ostane u Hrvatskoj, a u raspravu se uključio i ministar Ćorić kazavši kako dok god bude cijena rada na razini EU veća nego u zemljama tranzicije, iseljavanja će biti. Istaknuo je i kako treba ulagati u tehnologiju, znanje i ljude jer alternative nema.

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design