Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

In Iz zemlje
Cappelli

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati do tri posto u odnosu na lanjsku godinu, rečeno je u utorak u Rovinju na sastanku ministra turizma Garija Cappellija s predstavnicima istarske hotelske industrije i kampova, izvijestilo je Ministarstvo turizma.

Cappelli je s predstavnicima hotelske industrije i kampova razgovarao o stanju bukinga za ljeto i dosadašnjim turističkim rezultatima, aktualnostima iz novog zakonodavnog okvira koje se tiču hotelskog i ukupnog turističkog poslovanja, stanju s radnom snagom kao i o mogućnostima dugoročnih rješenja za osiguranje dostatnog broja kvalificiranih radnika u turizmu i ugostiteljstvu.

Pri prezentaciji dosadašnjih turističkih rezultata u 2019. godini, na sastanku je istaknuto je kako je u Hrvatskoj do kraja travnja u hotelskom smještaju zabilježeno ukupno 1,4 milijuna dolazaka i 3,2 milijuna noćenja, što je 10 posto više dolazaka i pet posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

Zagreb, Dubrovnik i Poreč vodeće su destinacije u segmentu hotelskog smještaja u dosadašnjem dijelu godine.

Što se tiče prognoza za ljetni dio godine, izneseno je kako se očekuje turistički promet na razini prošlogodišnjeg, a sveukupni cjelogodišnji promet trebao bi biti u skladu s očekivanjima, tj. procjenama iznesenim na početku turističke godine, pa se očekuje sveukupni cjelogodišnji rast u rasponu do tri posto.

“U hotelima i kampovima imamo ukupno 26 posto smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, a prosječna potrošnja gostiju koji borave u hotelima je 55 posto veća od prosječne potrošnje u ostalim vrstama smještaja. Do kraja mandata planiramo donijeti novu Strategiju razvoja turizma koja će biti pečat našeg rada i pružiti okvir za održiv, sveobuhvatan i konkurentan turistički razvoj”, rekao je Cappelli nakon sastanka, dodavši kako današnji turisti sve više traže odmor prilagođen njihovim konkretnim željama i potrebama.

Tijekom utorka Cappelli će posjetiti neke od najznačajnijih investicijskih projekata u hotelski smještaj u sjeverozapadnoj i središnjoj Istri. Predviđen je tako posjet Casino Hotelu Mulino u Plovaniji za koji je Ministarstvo turizma putem programa “Konkurentnost turističkog gospodarstva” u 2018. godini dodijelilo 190 tisuća kuna za ulaganja za dostizanje više kategorije, kao i Hotel Heritage San Rocco u Brtonigli, čija je izgradnja u značajnoj mjeri također realizirana zahvaljujući kreditnoj liniji sa sufinanciranom kamatnom stopom od strane ministarstva.

Obilazak će završiti u novootvorenom Wine & Heritage hotelu Roxanich, izgrađenome na mjestu starog Motovunskog podruma. Investicija u taj turistički objekt iznosila je gotovo 80 milijuna kuna od čega je u hotel uloženo 48 milijuna kuna, a u vinski podrum 31 milijun kuna. Europska unija sufinancirala je investiciju s oko 9,6 milijuna kuna. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design