Cappelli: Šibenik je primjer dobrih ulaganja u turističke projekte

In Iz zemlje
capelli

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Šibeniku na sastanku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem, ocijenio Šibenik primjerom dobrih i isplativih ulaganja u turističke projekte.

Na sastanku u tvrđavi Barone razgovaralo se o turističkim rezultatima u Šibensko-kninskoj županiji i gradu Šibeniku koji i ove godine bilježe porast broja dolazaka i noćenja.

„Šibenik je primjer koji pokazuje kako se ulaganje u inovativne turističke sadržaje i valorizacija kulturnih potencijala višestruko isplati. Dokazuju to rezultati dosadašnjeg dijela turističke godine koji su ostvareni u Šibensko-kninskoj županiji“, rekao je Cappelli nakon sastanka.

Istaknuo je kako je posebno važan kulturni aspekt koji definira smjer turizma u Šibeniku.

„Šibenik je to prepoznao i zato čestitam gradonačelniku i županu, ne samo zato što su iznađena sredstva iz EU fondova, nego zato što su vidjeli smjer u kojem Šibenik treba ići. U Hrvatskoj imamo oko 13 posto gostiju koji dolaze zbog kulture, a Šibenik tu sigurno prednjači i prednjačit će, rekao je Cappelli, koji je pohvalio i rješavanje infrastrukturnih pitanja u Šibeniku.

Kazao je i kako Šibeniku unapređuje kupališni dio turizma povezivanjem brodom koji plovi na atraktivne gradske plaže.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić upoznao je Cappellija s dva projekta za koje traži podršku Ministarstva turizma, a to su povezivanje tvrđava žičarom i eskalatorom kroz dvostruki bedem u Docu te novim projektom koji će povezati kulturni turizam i obrazovanje.

“Projekt upravljanja turizma u zaštićenim kulturnim i povijesnim sredinama, koji još nije poznat javnosti, planiramo razvijati na području bivše vojarne Ante Jonić koja je domicilnom stanovništvu poznata kao napušteni prostor vojarne nasuprot lučice Vrnaža gdje bi Grad Šibenik kroz edukativno i nastavno područje počeo razvijati i dalje krenuo u razvoj visokog obrazovanja. To su novi projekti koji imaju cilj da turizam traje 365 dana u godini, a da bi trajao, mora imati sadržaj“, rekao je Burić.

Župan Goran Pauk izvijestio je kako je Šibensko-kninsku županiju u prvih osam mjeseci posjetilo 952 tisuće turista, pri čemu je stiglo 3,7 posto gostiju više nego lani.

“Ostvareno je 6,2 milijuna noćenja što je za 1 posto više nego prošle godine. To je u skladu s rezultatima koji se postižu u primorskim županijama”, rekao je Pauk.

Uz tvrđavu Barone Cappelli će posjetiti će i tvrđavu sv. Nikole koja je 2017. godine upisana na popis svjetske baštine UNESCO-a i Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova “Civitas sacra – Sveti grad” unutar srednjovjekovne palače Galbiani.

Prema podacima iz sustava eVisitor Šibensko-kninsku županiju je u dosadašnjem dijelu turističke godine posjetilo više od milijun gostiju koji su ostvarili gotovo 7 milijuna noćenja od čega je grad Šibenik posjetilo 300.000 gostiju koji su ostvarili 1,4 milijuna noćenja. Najbrojniji gosti u Šibensko – kninskoj županiji u ovoj godini bili su iz Njemačke, Poljske, Slovenije, Češke i Austrije. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design