Cijene nafte blizu 70 dolara, prevagnuo optimizam za potražnju

In Financije i gospodarstvo
benzin

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima ohrabrene snažnim gospodarskim podacima iz SAD-a, pa je očekivanje oporavka globalne potražnje nadjačalo zabrinutost zbog moguće veće ponude iz Irana nakon ukidanja sankcija.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 24 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 69,70 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 35 centi i njime se trgovalo po 67,20 dolara.

Cijene na londonskom i američkom tržištu na putu su tjednog dobitka za pet posto, odnosno za šest posto.

Analitičari očekuju da će se globalna potražnja za naftom u trećem tromjesečju, tijekom ljetnih putovanja u Europi i SAD-u, vratiti na razinu blizu 100 milijuna barela dnevno, a cijene podupire je i dobar odaziv na široko rasprostranjene programe cijepljenja protiv covida 19.

Očekuje se da će više od 34 milijuna Amerikanaca krenuti na autoceste između 27. i 31. svibnja, prazničnog vikenda koji označava početak ljetne sezone putovanja. No cijena benzina je na najvišoj razini od 2014. godine i u prosjeku se galon (oko 3,8 litara) prodaje za 3,04 dolara.

Snažni gospodarski podaci iz najvećeg svjetskog gospodarstva i potrošača nafte SAD-a također podupiru cijene. Broj Amerikanaca koji su predali nove zahtjeve za naknade nezaposlenima pao je na najnižu razinu od sredine ožujka 2020. godine, više nego što su analitičari očekivali.

S druge strane, rast broja slučajeva zaraženih u južnoj Aziji iznad 30 milijuna pritisnuo je cijene nafte. Indija se bori s teškim drugim valom covida 19, a nedostatak cjepiva osjeća cijela regija.

Izgledi da bi na tržišta moglo doći još iranske nafte, također ograničava dobitke. Iran i globalne sile pregovaraju u Beču od travnja, kako bi razradili što Teheran i Washington moraju poduzeti u vezi sa sankcijama i nuklearnim aktivnostima kako bi se u potpunosti uskladili sa sporazumom Irana i svjetskih sila iz 2015. godine.

U nastojanju da uravnoteži očekivanja oporavka potražnje i moguće povećanje iranske opskrbe, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, skupina poznata pod nazivom OPEC+, vjerojatno će zadržati postojeći tempo postupnog ublažavanja rezova proizvodnje na sastanku u utorak, objavili su izvori iz OPEC-a.

OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 67,32 dolara, što znači da je pala 15 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

bienenfeld

Bienenfeld: Zagreb i ove godine očekuje rekordne turističke rezultate

Zagreb bi u u turizmu ove godine, na temelju najava i dosadašnjeg prometa, mogao dosegnuti rekordne rezultate dolazaka i

Read More...
avion

Prvi zrakoplov nove flote A220 Croatia Airlinesa odjeven u novo ruho

Dizajn znaka približava se dizajnu repa zrakoplova po kojem je tvrtka postala prepoznatljiva. U godini u kojoj obilježava svojih 35

Read More...
Studenac

Studenac iduće godine otvara novi distribucijski centar u Velikoj Gorici

Trgovački lanac Studenac u drugom kvartalu iduće godine planira otvoriti novi distribucijski centar na površini većoj od 36 tisuća

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design