Cijene nafte iznad 30 dolara, trgovci se nadaju oporavku potražnje

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 30 dolara, potaknute nadom u oporavak potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa i smanjenom opskrbom iz vodećih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 30,22 dolara. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 24,33 dolara.

Trgovce su danas ohrabrili planovi ublažavanja mjera koje su vlade širom svijeta uvele kako bi suzbile pandemiju koronavirusa, najtežu svjetsku zdravstvenu krizu u proteklih stotinu godina.

Australija je tako najavila ublažavanje mjera u tri etape a istim putem kreću i Francuska, pojedine američke savezne države i zemlje poput Pakistana.

Blaže mjere znače povratak automobila na ceste u SAD-u, najvećem potrošaču nafte i naftnih derivata u svijetu. Prošlog je tjedna ponuda benzina na američkom tržištu porasla na 6,7 milijuna barela dnevno, prema procjenama američke vlade.

Paralelno su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice predvođene Rusijom počele smanjivati opskrbu za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno, sukladno sporazumu sklopljenom na Uskrs.

Kompanije u Sjevernoj Americi smanjuju proizvodnju brže nego što su očekivali dužnosnici OPEC-a i analitičari energetskog sektora i mogle bi do kraja lipnja smanjiti ponudu za 1,7 milijuna barela dnevno.

“Tržište je i dalje prekomjerno opskrbljeno ali rezovi OPEC+ i druga dobrovoljna smanjenja pomažu a uskoro bi se mogle pojaviti i prve, stidljive naznake oporavka potražnje s obzirom na postupno ublažavanje mjera blokade”, smatra Jason Gammel iz Jefferiesa.

Dodatnu potporu cijenama pružili su i razgovori američkih i kineskih dužnosnika o trgovinskom sporazumu, usuglašenom prije izbijanja pandemije. Obje su se strane složile da sporazum treba provesti u djelo.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 22,91 dolar, što znači da je porasla 51 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design