Cijene nafte pale ispod 56 dolara zbog zaključavanja u Kini

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, budući da su blokade u kineskim gradovima kojima vlada nastoji obuzdati koronavirus potisnule u drugi plan veći uvoz i američke planove pomoći u koronakrizi.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,59 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi nižoj cijeni, od 53 dolara.

Proizvođači pokušavaju riješiti tešku jednadžbu balansiranja ponude i potražnje, koja cijepljenje protiv covida 19 suprotstavlja zaključavanju kako bi se spriječilo širenje virusa, objašnjava Reuters. Potporu cijenama nafte pritom pružaju rast cijena dionica, slabiji dolar i snažna kineska potražnja.

Tako je uvoz sirove nafte u najvećem svjetskom uvozniku Kini porastao 7,3 posto u 2020. godini, s rekordnim rastom u dva od četiri tromjesečja jer su rafinerije povećavale preradu, a niske cijene poticale gomilanje zaliha, pokazali su u četvrtak objavljeni carinski podaci.

Pozornost trgovaca danas je ipak zaokupio kineski podatak o najvećem dnevnom broju novozaraženih u više od 10 mjeseci. Kina završava tjedan zaključavanjem više od 28 milijuna ljudi i prvim smrtnim slučajem od zaraze koronom u osam mjeseci.

“Širenje pandemije covida 19 ponovno je u središtu pozornosti, a trgovce sve više brinu dugotrajno zaključavanje u Europi i nova ograničenja u Kini”, konstatira Bjornar Tonnage iz Rystad Energyja.

“Opetovani skok broja zaraženih u posljednje vrijeme, odgoda cijepljenja i obnovljene mjere zaključavanja u većini glavnih gospodarstava OECD-a prigušuju izglede za oporavak gospodarstva i naftne potražnje”, slaže se Stephen Greenock iz P.M.

“Jednostavnije rečeno, očekivanja za potražnju u kratkoročnoj perspektivi nisu previše obećavajuća”, poentira Greenock.

Pandemija je zasjenila 1.900 milijardi dolara vrijedan paket pomoći u koronakrizi, koji je predstavio novoizabrani predsjednik Joe Biden. Očekuje se da bi mogao povećati potražnju za naftom u SAD-u, iako optimizam prigušuju loše vijesti s američkog tržišta rada.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 55,19 dolara, što znači da je pala 62 centa u odnosu na prethodni radni dan. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design