Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara budući da su se trgovci preusmjerili na najavljenu veću opskrbu glavnih proizvođača u uvjetima neizvjesnog tempa oporavka potražnje od koronamjera.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,88 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 17 centi nižoj cijeni od 59,43 dolara.

Trgovci su se danas preusmjerili na odluku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da povećaju opskrbu za dva milijuna barela dnevno u razdoblju između svibnja i srpnja.

OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za nešto više od sedam milijuna barela dnevno, a početkom mjeseca odlučio je ublažiti rezove u očekivanju oporavka potražnje paralelno cijepljenju protiv covida 19 i postupnom ublažavanju ograničenja kretanja.

Analitičari očekuju da će globalne zalihe nafte nastaviti padati i prognoziraju ubrzanje potražnje za gorivom u drugoj polovini godine kada oporavak svjetskog gospodarstva uhvati zamah.

“Zalihe se naveliko prazne, što znači da je proces prilagodbe već počeo”, rekao je Virendra Chauhan iz Energy Aspectsa. Optimizam prigušuje obnovljeno zatvaranje u pojedinim dijelovima svijeta a potražnju bi mogli ugroziti i problemi sa cijepljenjem.

“Tržište nafte trenutno čeka, trgovci prate tempo cijepljenja kako bi procijenili kada će nastupiti sljedeća faza oporavka potražnje, a prate i nuklearne pregovore u Beču kako bi odgonetnuli kada bi se na tržište mogli vratiti iranski bareli”, tumači analitičar UBS-a Giovanni Staunovo .

Kineski i ruski izaslanici priopćili su u petak da je postignut napredak u nastojanjima da se Iran i SAD vrate u nuklearni sporazum iz 2015. godine i da će se sve strane ponovno sastati sljedeći tjedan.

“Bude li u narednim tjednima utvrđen konkretan okvir (dogovora), na tržištu će se vjerojatno u drugoj polovini 2021. godine pojaviti značajne količine iranske nafte”, rekla je Helima Croft iz RBC Capitala.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 61,22 dolara, što znači da je porasla 54 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design