Cijene nafte pale na 99 dolara, trgovci strahuju za potražnju

In Vijesti iz svijeta
benzin

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima na 99 dolara budući da trgovci strahuju za potražnju u očekivanju vijesti o podizanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni i SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 31 cent nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 99,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 92,07 dolara.

Tržišta je danas zaokupila vijest da bi ECB u rujnu mogao podići kamatne stope za gotovo tri četvrtine postotna boda, unatoč mogućoj recesiji, budući da se izgledi za inflaciju pogoršavaju, reklo je za Reuters pet upućenih izvora.

Trgovci očekuju i nove signale čelnika američke središnje Jeromea Powella o podizanju kamatnih stopa u govoru na neformalnom skupu financijskih dužnosnika i bankara u Jackson Holeu.

“Fedovi dužnosnici u posljednje su vrijeme isticali da monetarnu politiku treba postrožiti, a Powellova će poruka vjerojatno ponoviti taj stav”, nagađa Stephen Brennock iz savjetodavne tvrtke PVM.

Podizanje kamatanih stopa znači više troškove zaduživanja koji obično koče gospodarsku aktivnost, a time i potražnju za naftom.

U najvećoj norveškoj banci DNB smatraju pak da je zabrinutost za potražnju pretjerana, unatoč pogoršanim izgledima za gospodarstvo.

“Očekujemo da će slabiji gospodarski rast djelomično nadoknaditi postpandemijska normalizacija mobilnosti na tržištima u nastajanju u Aziji i posljedice prijelaza s plina na naftu”, drže u DNB-u.

Značajniji pad cijena zakočila je Saudijska Arabija, koja je početkom tjedna signalizirala da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti opskrbu kako bi uravnotežili tržište i neutralizirali povratak na tržište iranske nafte u slučaju dogovora o iranskom nuklearnom programu.

I Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se u petak skupini zemalja koje podupiru razmišljanje Rijada o naftnim tržištima, rekao je za Reuters upućeni izvor.

“I dalje se nameće dojam da Saudijska Arabija nije spremna tolerirati pad cijena ispod 90 dolara. Špekulanti bi to mogli protumačiti kao poziv da se klade na daljnji rast cijena i da ne moraju strahovati od opetovanog izrazitijeg pada cijena”, ističe Commerzbank u bilješci.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je barel referentne košarice njezinih članica u četvrtak stajao 104,63 dolara, što znači da je poskupio 58 centi. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design