Cijene nafte pale prema 44 dolara, trgovce zabrinuli podaci iz eurozone

In Financije i gospodarstvo
benzin

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 44 dolara zbog slabih pokazatelja iz eurozone koji potpiruju sumnje da će oporavak od koronakrize biti mukotrpan, s obzirom na opetovani rast broja zaraženih.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 44,15 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 82 centa i njime se trgovalo po 42 dolara.

Pažnju trgovaca zaokupilo je danas izvješće londonske tvrtke Markit, koje je pokazalo posustajanje gospodarskog oporavka eurozone u kolovozu, zbog slabljenja aktivnosti u uslužnom sektoru pod utjecajem opetovanog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Markitov indeks menadžera nabave u privatnom sektoru pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, na 51,9 bodova.

Da oporavak neće teći glatko pokazuje i pad indijskog uvoza sirove nafte u srpnju, na najnižu razinu od ožujka 2010., zbog ponovnog uvođenja mjera zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa,ali i radova na održavanju rafinerija.

“Potražnja će se, po našem mišljenju, vjerojatno približiti pretpandemijskim razinama 2021. godine, a u ostatku 2020. vodit će se prigušena borba, praćena pokušajima da se suzbiju posljedice drugog vala (zaraze)”, napominje konzultantska kompanija Rystad Energy.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, paralelno vode računa o tome da oni koji su proizvodili više no što je dogovoreno sada proizvode manje no što je utanačeno dogovorom o koordiniranom smanjenju opskrbe.

Do kraja srpnja OPEC+ smanjivao je opskrbu za ukupno 9,7 milijuna barela dnevno a od kolovoza do kraja godine smanjivat će se za 7,7 milijuna barela dnevno.

Interno izvješće OPEC+ pokazalo je da grupa zbog prekomjerne opskrbe od svibnja i srpnja planira tražiti od proizvođača smanjenje proizvodnje u kolovozu i rujnu.

Očekuju, prema tom izvješću, da će potražnja za naftom ove godine pasti za 9,1 milijun barela dnevno, odnosno, bude li broj zaraženih koronavirusom rastao dulje vrijeme i u drugoj polovini godine, za čak 11,2 milijuna barela dnevno.

OPEC danas nije objavio podatak o cijeni barela referentne košarice nafte svojih članica. U srijedu iznosila je 45,19 dolara. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design