Cijene nafte porasle prema 101 dolar, upitno brzo povećanje saudijske proizvodnje

In Vijesti iz svijeta
Nafta

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 101 dolar nakon izjave američkog dužnosnika da se ne očekuje brzo povećanje saudijske proizvodnje i nagovještaja blažeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u rujnu nakon podneva bila viša za 1,77 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 100,87 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,32 dolara višoj cijeni, od 97,10 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izjave zagovornika stroge monetarne politike u američkoj središnjoj banci da će na sjednici tražiti podizanje kamatnih stopa za tri četvrtine postotnog boda, a ne za puni postotni bod, kao što se očekivalo nakon skoka stope inflacije u lipnju.

Američko ministarstvo rada izvijestilo je da je stopa inflacije u lipnju porasla na 9,1 posto, najvišu razinu u nešto više od 40 godina.

Strah od “agresivnog” podizanja kamatnih stropa u SAD-u spustio je ovog tjedna cijene nafte ispod 100 dolara jer viši troškovi zaduživanja znače slabiju gospodarsku aktivnost a time i slabiju potražnju za energentima.

Na tržištu pozorno prate i posjet američkog predsjednika Joea Bidena Bliskom istoku. Biden bi tokom dana trebao doputovati u Džedu i očekivalo se da će od Saudijske Arabije zatražiti da crpi više nafte.

No, Sjedinjene Države ne očekuju da će Saudijska Arabija odmah povećati proizvodnju i pozorno će pratiti ishod sljedećeg sastanka OPEC+ koji je najavljen za 3. kolovoza, rekao je u petak neimenovani američki dužnosnik.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) već su aktivirale gotovo sve rezervne kapacitete, no SAD bi od njih mogao ishoditi bar obećanje da će povećati proizvodnju u sljedećim mjesecima, što bi tržištu signaliziralo da će dobiti još barela bude li potrebno, tumači Reuters.

Kretanje cijena u posljednje vrijeme značajno je oslabilo Bidenove argumente”, smatra Stephen Brennock iz PVM-a.

Analitičari predviđaju da će strah od slabljenja svjetskog gospodarstva i dalje pritiskati cijene.

“Cijena barela u Londonu pala je u ovom tjednu osjetno ispod 100 dolara i vjerojatno će nastaviti kliziti budući da strah od recesije vjerojatno do daljnjeg neće jenjati”, navodi Commerzbank u bilješci.

Raspoloženje na tržištu prigušuje i novi val zaraze covidom 19 u Kini, koji koči oporavak potražnje.

Prerada u kineskim rafinerijama smanjena je u lipnju gotovo 10 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a u prvoj polovini godine pala je prvi puta barem od 2011. godine, i to za šest posto, pokazali su podaci objavljeni u petak.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak stajao 102,66 dolar, što znači da je pojeftinio 1,75 dolara u odnosu na prethodni radni dan. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design