Cijene nafte porasle prema 83 dolara

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 83 dolara budući da je najava Rusije o smanjivanju opskrbe prevagnula nad signalima američke središnje banke da bi mogla podići troškove zaduživanja ako inflacija ne popusti.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 92 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 82,82 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 97 centi višoj cijeni, od 78,54 dolara.

Trgovci su se u četvrtak usredotočili na objavu Rusije da planira smanjiti opskrbu kako bi kompenzirala veće isporuke u travnju.

Proizvodna kvota, usuglašena s Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom nezavisnih proizvođača, premašena je iz “tehničkih razloga” i Rusija će tajništvu OPEC-a uskoro dostaviti plan o kompenzaciji te greške, priopćilo je u srijedu navečer ministarstvo energetike.

OPEC+ sastat će se 1. lipnja kako bi ponovo razmotrio proizvodnu politiku. Trenutno smanjuju opskrbu za 2,2 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili posustaloj potražnji.

Ograničena opskrba i snažna potražnja mogle bi poduprijeti cijene na dulji rok, procjenjuju analitičari.

“Budući da i dalje smatramo da je tržište nafte manjkavo opskrbljeno, ciljamo na rast cijena nafte na londonskom tržištu u idućim mjesecima na 91 dolar… uz podršku zdrave potražnje i nastojanja članica OPEC+ da sačuvaju ravnotežu na tržištu nafte”, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

Najava smanjene opskrbe iz Rusije zasjenila je u drugi plan signale iz američke središnje banke da bi mogla podići kamatne stope ako inflacija ne popusti.

Zapisnik s prošle Fedove sjednice pokazao je da se raspravljalo i o mogućem podizanju kamatnih stopa, s obzirom na kontinuirano snažan rast cijena.

Viši troškovi zaduživanja na dulji rok koče gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u srijedu barel košarice proizvoda nafte njegovih članica pojeftinio 31 cent, na 83,27 dolara. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design