Cijene nafte porasle šesti tjedan, na nove najviše razine u više godina

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošloga tjedna, šestoga zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati, dok je ponuda ograničena.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 3 posto, na 84,85 dolara, novu najvišu razinu u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 3,5 posto, na 82,28 dolara, najvišu razinu od listopada 2014. godine.

Podršku cijenama pruža jačanje potražnje za naftom, ali i ostalim energentima zbog oporavka svjetskog gospodarstva, dok najveći proizvođači ‘crnog zlata’ drže relativno ograničenu proizvodnju.

U takvim uvjetima Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je da će prebacivanje proizvođača struje i teške industrije sa skupog plina na naftu povećati potražnju za pola milijuna barela dnevno.

Agencija je u redovnom mjesečnom izvješću podigla procjenu rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 170 tisuća barela dnevno, na 5,5 milijuna barela dnevno.

U idućoj godini trebala bi rasti za 3,3 milijuna barela dnevno, za 210 tisuća barela više nego što su dosad očekivali. Ukupna bi potražnja u 2022. godini mogla dosegnuti 99,6 milijuna barela dnevno i blago nadmašiti pretpandemijsku razinu, procjenjuje IEA.

Upozorila je, također, da bi nedostatna opskrba energentima mogla potaknuti inflaciju i usporiti oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Unatoč tome, početkom listopada Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, predvođeni Rusijom, odlučili su da će u studenome povećati proizvodnju za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

Prošloga je tjedna, pak, Saudijska Arabija odbacila da OPEC i njegovi partneri dodatno povećaju proizvodnju, poručivši da je planirano povećanje dovoljno i da će zaštititi tržište nafte od velikih oscilacija cijena na tržištima plina i ugljena.

„Da bi se zaustavio ovaj rast cijena trebalo bi doći do toga da OPEC+ neočekivano poveća proizvodnju, da na sjevernoj hemisferi naglo zatopli i da vlada predsjednika Joe Bidena posegne za strateškim rezervama nafte”, kaže Edward Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina. (H)

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design