Cijene nafte skočile iznad 76 dolara, u fokusu vijesti iz SAD-a

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara nakon što je američki Kongres suspendirao limit državnog duga, a središnja banka signalizirala da bi mogla napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa.

Na londonskom se tržištu barelom nakon podneva trgovalo po 1,88 dolara višoj cijeni nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine, od 76,16 dolara. Na američkom tržištu cijena mu je porasla u gotovo istom iznosu, na 71,95 dolara.

Trgovci su se na kraju tjedna fokusirali na ‘prolaz’ zakona u američkom Kongresu kojim je suspendiran limit državnog duga od 31,4 bilijuna dolara i omogućeno uredno servisiranje financijskih obaveza.

Poticaj cijenama bili su i signali iz američke središnje banke da bi mogli napraviti pauzu u podizanju kamatnih stopa, koji su pritisnuli dolar i ojačali kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Argument u prilog pauzi u ciklusu zaoštravanja monetarne politike mogao bi biti i nešto sporiji rast plaća u svibnju, za 0,3 posto u odnosu na travanj kada su porasle za 0,4 posto, pokazalo je mjesečno izvješće američkog ministarstva rada.

Podaci su istodobno pokazali da je zapošljavanje blago ubrzalo, uz neto otvorenih 339 tisuća novih radnih mjesta, u usporedbi s 294 tisuće otvorene u travnju, prema revidiranim brojkama.

Pozornost ulagača sada se okreće sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika.

U travnju OPEC+ neočekivano je odlučio smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,16 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene, ali potez su u međuvremenu nadjačali drugi faktori i cijene su se ponovo spustile ispod razine na kojoj su bile prije smanjenja.

Anonimni izvori rekli su za Reuters da grupa na sastanku 4. lipnja vjerojatno neće ponovo smanjivati proizvodnju.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 28 centi, na 72,79 dolara. (H)

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design