Delistiranje Tesle bila bi jedna od najvećih transakcija u povijesti

In Tvrtke i tržišta
tesla

Čelnik Tesle Elon Musk razmišlja o deslistiranju te kompanije za proizvodnju električnih vozila, ocijenivši da je to za nju „najbolji put naprijed”, a ostvare li se te njegove namjere bit će to jedna od najvećih takvih transakcija u povijesti, vrijedna više od 80 milijardi dolara.

U neobičnom potezu, Elon Musk je to najavio prvo na Twitteru, a ne putem službenih regulatornih kanala za objavljivanje. Izjavio je kako investitori podupiru taj plan, koji zahtjeva da o njemu glasuju dioničari. Dodao je kako će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od trenutačne cijene.

Musk je u sinoćnjem tweetu ocijenio da bi delistiranje s burze dionica Tesle značilo da kompanija više ne bi biti pod pritiskom donošenja kratkoročnih odluka kako bi umirila investitore.

Tvrdi i da je osigurao sredstva za iskup dioničara, no nije ponudio nikakve dodatne informacije. Unatoč tome, upozorio je da „konačna odluka nije donesena”.

Trgovanje dionicama Tesle zaustavljeno je nakon tog tweeta, u očekivanju službene objave.

Iako je Twitter neuobičajeno sredstvo za objavljivanje službenih informacija, američki regulator – Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima – dopušta tvrtkama korištenje društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter na ovaj način, pod uvjetom da su investitori unaprijed obaviješteni koje društvene mreže će biti korištene u tu svrhu.

Musk posjeduje gotovo 20 posto tvrtke, a izjavio je kako se nada da će ovaj potez zaštiti tvrtku od velikih promjena cijena njezinih dionica te od pritiska da ispuni kvartalne financijske ciljeve. Također je izjavio kako želi stati na kraj „negativnoj propagandi” onih investitora koji se klade da će dionice Tesle propasti.

„U osnovi, pokušavam postići ishod u kojem Tesla može raditi u svom najboljem svjetlu, oslobođena od ometanja i kratkoročnog razmišljanja”, napisao je.

Najveći dogovor ikad?

Ako Tesla provede delistiranje, uz cijenu od 420 dolara po dionici, to bi bila jedna od najvećih takvih transakcija u povijesti – dogovor vrijedan više od 80 milijardi dolara, uključujući i dug tvrtke.

Plan Elona Muska omogućit će investitorima mogućnost izbor žele li zadržati svoje udjele. Musk planira zadržati svoje dionice i nada se ostati izvršnim direktorom Tesle.

Gene Munster, analitičar tvrtke Loup Ventures, izjavio je kako Musk ima „jedan naprema tri šanse” da uspije provesti svoj plan te dodao da „16-postotna premija na trenutnu cijenu dionica možda neće biti dovoljno visoka da potakne postojeće dioničare da podrže delistiranje”. (H)

You may also read!

Wall street

Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene

Read More...
biam

Uspješno završeni sajmovi BIAM&ZAVARIVANJE

Nakon četiri dana uspješno su završeni bienalni poslovni sajmovi BIAM - 27. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata i

Read More...
vito

Promicanje zdravlja na radu – primjeri dobre prakse

Udio ljudi između 15 i 64 godina u Hrvatskoj koji je radno aktivan je među najmanjima u EU. Jedan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design