Dozvolu za boravak i rad sezonaca poslodavci mogu zatražiti i online

In Zaposlenost / plaće
nezaposleni

Od ovoga tjedna poslodavci koji imaju potrebe za stranim radnicima zahtjeve za boravak i rad sezonaca do 90 dana mogu podnositi i preko online aplikacije Burza rada, doznaje se u petak u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP).

Aplikacija je izrađena kako bi se poslodavcima olakšao postupak podnošenja zahtjeva za dozvole za boravak i rad sezonskih radnika do 90 dana, kažu u MUP-u koji je projekt proveo s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ).

Uredno podnesene zahtjeve, kažu u MUP-u, nadležne policijske uprave i postaje rješavat će u što je moguće kraćem roku, odnosno kroz 15 dana od podnošenja.

Dodaju da se radi o još jednoj mjeri kojom se, u suradnji s drugim tijelima državne uprave te udrugama poslodavaca, želi olakšati zadovoljenje potreba tržišta rada, osobito kada se radi o potrebi za većim brojem radnika u kraćem razdoblju kao što slučaj, primjerice, u turističkom sektoru.

Dozvole za boravak i rad za državljane trećih zemalja na godinu dana te za sezonskog radnika do šest mjeseci izdaje MUP, uz pozitivno mišljenje HZZ-a, pod uvjetom da na hrvatskom tržištu nije pronađen radnik, a ne radi se o deficitarnim zanimanjima.

S druge strane, za izdavanje dozvole za boravak i rad za sezonskog radnika do 90 dana u kalendarskoj godini nije potrebno prethodno provesti test tržišta rada niti je potrebno mišljenje HZZ-a.

Prema MUP-ovim podacima prošle je godine izdano 81.996 dozvola za boravak i rad, što je 13 posto više u odnosu na 2019. godinu, odnosno 23 posto više u odnosu na 2020. U 2019. je izdano ukupno 72.523 dozvole.

Najveći broj dozvola za boravak i rad u 2019. izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Albanije, a 2021. godine državljanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Nepala.

Najveći broj dozvola izdan je u djelatnostima graditeljstva, turizma i ugostiteljstva, industrije, prometa i veza te trgovine. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design