EBRD potpisao najveći ugovor o kupnji udjela u sektoru turizma

In Financije i gospodarstvo
1-Predstavnici Dogus grupe i EBRD-a

Investicija od 70 milijuna eura u D-Marin marine koje posluju u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj.

U sklopu najveće investicije u sektor turizma u svojoj povijesti, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kupnji približno 25 posto udjela, kojim postaje dioničar tvrtke D Marinas B.V., holding kompanije koja trenutno upravlja mrežom od 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, a koje posluju pod brendom D-Marin.

Investicijom EBRD-a, vrijednom 70 milijuna eura, financirat će se razvojni planovi kompanije, uključujući i razvoj upravljanja marinama, buduće akvizicije i razduživanje.

D Marinas B.V. je najveći i jedini međunarodni lanac marina u istočnom Sredozemlju, koji upravlja s više od 8000 vezova. Vlasnik kompanije je Doğuş Holding A.S., jedna od vodećih poslovnih grupacija u Turskoj i dugogodišnji partner EBRD-a.

Širenje poslovanja omogućit će razvoj turizma na lokalnoj razini, daljnji rast i otvaranje novih radnih mjesta. Projekt uključuje i korištenje tehničkih sredstava iz EBRD-ovog Posebnog fonda dioničara koja su namijenjena financiranju edukacijskih programa s ciljem otvaranja novih prilika za obrazovanje uz rad, posebno za mlade i za žene.

Investicija je realizirana u sklopu novog EBRD-ovog Programa uključivog turizma za istočno Sredozemlje čiji je cilj potpora rastu i razvoju turizma na lokalnoj razini kroz ulaganja u hotele i turističke kompanije.

Prvi potpredsjednik EBRD-a Jurgen Rigterink izjavio je prilikom potpisivanja ugovora u Zagrebu: “Ovom investicijom EBRD potvrđuje svoju dugoročnu privrženost davanju potpore razvoju gospodarstva Hrvatske. Turizam je jedan od najsnažnijih generatora rasta u ovim zemljama, stoga očekujemo da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnike i stvoriti nova radna mjesta. Početak turističke sezone pravo je vrijeme za potpisivanje ugovora o ovako važnoj investiciji, kojom EBRD daje prijeko potreban kapital za nastavak razvoja.“

Ferit F. Şahenk, predsjednik Uprave Doğuş Grupe, rekao je da se ovim partnerstvom posebno potvrđuju napori i uspjesi Turske u namjeri da postane svjetski poznati brand, te je dodao: “Ponosni smo što je dugoročnu strategiju Doğuş Grupe o investiranju u turizam, posebno u marine, prepoznala i tako važna institucija kao što je EBRD. Uspjeh D-Marin, posebno u istočnom Sredozemlju, gdje je turistički potencijal u stalnom porastu, potvrđen je i ovim ugovorom i prema našoj strategiji nastavljamo s daljnjim širenjem poslovanja u ovoj regiji. Nadam se da ćemo nastaviti tražiti i nove vrijedne investicije zajedno s EBRD-om u Turskoj i na području Mediterana. Ovaj je ugovor dokaz i velikog napretka koji je turska poslovna zajednica ostvarila posljednjih godina diljem svijeta. Vjerujem da će naše partnerstvo biti pozitivan doprinos EBRD-u, Doğuş Grupi i svim zemljama u kojima smo poslovno aktivni. Želio bih zahvaliti EBRD-u na ukazanom povjerenju, a svojim kolegama u Doğuş Grupi na njihovoj velikoj potpori.”

Burak Baykan, CEO D-Marin, ovom je prilikom izjavio: “Suradnja između kompanije D-Marin i EBRD-a započela je još 2013. godine na projektu razvoja marine D-Marin Dalmacija i od tada se uspješno nastavlja na obostrano zadovoljstvo. Surađivali smo i na projektima koji se tiču društveno-odgovornog poslovanja u vidu edukacije hrvatskih studenata koji svoju buduću karijeru vide upravo u ovom segmentu. U međuvremenu, D-Marin je postao snažan brend u nautičkom turizmu i jedna od vodećih kompanija u upravljanju marinama u svijetu. Današnje potpisivanje stoga je iznimno važno za D-Marin, a samim time i za Hrvatsku. Zahvaljujem se EBRD-u na povjerenju.“

EBRD je u Hrvatskoj prvi projekt potpisao još 1994. i od tada je investirao više od 3,6 milijardi eura u 198 projekata. Aktivnosti banke pokrivaju sva područja gospodarstva, ali posebno su snažne u područjima infrastrukture, poduzetništva, financijskih institucija i energetike. EBRD je uključen i u dijalog o mjerama ekonomske politike, razvoj tržišta kapitala i regulatornu reformu.

D-Marin upravlja s 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, čineći jedan od najvećih međunarodnih lanaca na istočnom Mediteranu. D-Marin zapošljava ukupno 502 djelatnika, od čega 155 u Hrvatskoj.

You may also read!

Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...
Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design