Epidemija smanjila zaposlenost i preokrenula sezonske trendove

In Zaposlenost / plaće
turizam

Broj osiguranika državnog mirovinskog zavoda (HZMO) u ožujku je u odnosu na veljaču pao, što znači da je kriza uzrokovana koronavirusom već donijela dosta otpuštanja te da poslodavci nisu kao proteklih godina zbog buđenja sezone angažirali više radnika za rad u turizmu, industriji i trgovini.

Podaci HZMO-a pokazuju da se broj osiguranika na kraju ožujka spustio na 1.529.905, što je 12.423 ili 0,8 posto manje nego u veljači. Najveći pad zabilježen je u ugostiteljstvu i turizmu, za 6,4 posto. Broj osiguranika pao je i u drugim bitnim kategorijama. Među njima su prerađivačka industrija s padom od 0,3 posto i trgovina s padom broja osiguranika od 0,9 posto.

“Unatoč pretkriznim očekivanjima da će početak proljetnih mjeseci i dolazak uskršnjih blagdana pod utjecajem sezonskih čimbenika obilježiti službeni početak turističke (pred)sezone i time paralelan rast broja osiguranika, pad ukupnog broja osiguranika na mjesečnoj razini odraz je prvih prepreka i poteškoća koje je pandemija koronavirusa donijela na hrvatsko tržište rada”, kažu analitičari Raiffeisen banke (RBA)

Očekuju da će u nadolazećim mjesecima dosadašnja uobičajena sezonalna kretanja vezana za pripremu i tijek turističke sezone biti zasigurno slabija nego proteklih godina.

Promatrano na godišnjoj razini, broj osiguranika veći je za 8.646 osoba ili 0,6 posto. Među kategorijama koje su najviše pridonijele rastu ističu se informacije i komunikacije s rastom od 7,4 posto, građevinarstvo (5,8 posto) te stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (3,9 posto).

Suprotno tome, u prerađivačkoj industriji bilježi se pad 1,3 posto, a najviše je pao broj osiguranika u turizmu i ugostiteljstvu, za 8,4 posto. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design