Erste Grupa prva je financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije – Obećanje o zelenoj potrošnji

In Vijesti iz svijeta
erste

Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission’s Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku. Obećanje o zelenoj potrošnji prva je inicijativa u sklopu Nove strategije za potrošače EU i dio je Europskog sporazuma o klimi. Uz prvih pet kompanija koje su se inicijativi pridružile početkom ove godine, Erste Grupa je među šest kompanija koje sudjeluju u pilot projektu ove inicijative.

„Pozdravljam obvezivanje ovih šest poduzeća u pogledu konkretnih mjera za veću održivu proizvodnju i potrošnju, osim onoga što je propisano pravom EU-a. Ta odlučnost da se pojača djelovanje u području klime pokazuje napore koje europski potrošači žele vidjeti. Do sada je jedanaest tvrtki već sudjelovalo u Zelenom obećanju i radujem se još većem broju u budućnosti.“ ,objašnjava Didier Reynders, povjerenik Europske komisije za pravosuđe.

Bankarska se grupa obvezuje na osiguravanje raspoloživosti održivih investicijskih proizvoda i pružanje boljih informacija svojim klijentima kako bi bili u mogućnosti donositi utemeljene i održive odluke. Pridruživanje Obećanju o zelenoj potrošnji stavlja dodatan naglasak na ambicije Erste Grupe prema nastavku ulaganja napora u održivije društvo i gospodarstvo te označava još jedan važan korak na održivom putu te bankarske grupe. Obveze će se provesti kroz Erste Asset Management (EAM), članicu Erste grupe koja upravlja fondovima i portfeljima. Izvještaji o napretku u izvršavaju obveza Erste Grupe objavljivat će se najmanje na godišnjoj razini na internetskim stranicama Grupe, kao i u izvješću o održivosti.

„Djelovanje na području zaštite okoliša i klime potrebno nam je odmah. Ovo obećanje stoga je još jedno jasno obvezivanje Erstea na jačanje naših ambicija u pogledu ESG-a kao jednog od naših budućih strateških stupova. Nestrpljivo iščekujemo pridruživanje naporima Komisije koja ulaže u izgradnju novog okvira među sektorima i van postojećih regulatornih zahtjeva. Želimo biti aktivan član te zelene tranzicije i vjerujemo da to možemo postići financijskim proizvodima i uslugama koje pružamo klijentima,“ naglasio je predsjednik Uprave Erste Grupe Bernd Spalt.

ODRŽIVA ULAGANJA: ŠIRE PORTFELJ I POVEĆAVAJU TRANSPARENTNOST
S 20-godišnjim iskustvom u održivim ulaganjima, Erste Grupa obvezuje se da će svim klijentima na svih sedam tržišta u srednjoj i istočnoj Europi omogućiti priliku za ulaganje u ESG proizvode uz potporu u obliku transparentnih i dostupnih informacija. Stoga, do kraja 2023. EAM planira za 50 posto povećati broj Erste investicijskih fondova kojima je dodijeljena austrijska oznaka za okoliš (Ecolabel), s 11 na 17. Trenutačno, vrijednost pod upravljanjem u ovom segmentu iznosi 3,4 milijarde eura, što predstavlja gotovo 5% ukupne imovine pod upravljanjem EAM-a. Klijenti će istovremeno češće dobivati obavijesti o najnovijim ESG temama i aktivnostima, na primjer, objavljivanjem 100 članaka o toj temi na financijskom blogu EAM-a do kraja 2023. Do kraja ove godine EAM se nadalje obvezuje da će pružati izvještaje o Ciljevima održivog razvoja za sve Erste investicijske fondove kao i izvještaje o učinku za sve Erste fondove s učinkom (Impact Funds) kojima upravlja EAM te da će izvješće objavljivati na svojoj internetskoj stranici. Obvezujući se i sama na održivo poslovanje kao investitor, podružnica Erste Grupe za upravljanje fondovima i portfeljima sa sjedištem u Beču također će ostvarivati glasačka prava sukladno svojoj Održivoj politici glasanja te redovito objavljivati svoje glasačke odluke na svojoj internetskoj stranici.

POZIVNICE ZA MEDIJE: VIRTUALNI DOGAĐAJ ČIJI JE DOMAĆIN EUROPSKA KOMISIJA
Na današnjem virtualnom događaju koji se održava u Bruxellesu u Belgiji u 14:00 sati po srednjoeuropskom vremenu, izvršni direktor Erste Grupe Bernd Spalt pridružit će se povjereniku Reyndersu i ostalim potpisnicima kako bi najavio obveze Grupe. Dokumenti s detaljnim informacijama o obećanju bit će dostupni nakon događaja na internetskoj stranici Europske komisije.

O OBEĆANJU O ZELENOJ POTROŠNJI

U sklopu Europskog sporazuma o klimi, Obećanje o zelenoj potrošnji predstavlja jednu od nekoliko inicijativa koje poduzima Europska komisija kako bi ohrabrila potrošače na donošenje održivijih odluka. Ta inicijativa, koja obuhvaća cijelu Europsku uniju potiče ljude, zajednice i organizacije na djelovanje na polju klime, obvezujući se na ubrzanje svojih doprinosa zelenoj tranziciji kako bi izgradili zeleniju Europu. Pored tvrtki koje su prve sudjelovale u pilot projektu pokrenutom u siječnju 2021., i druge renomirane tvrtke iz nekoliko različitih industrija pristupaju toj inicijativi i obvezuju se na najmanje tri od ukupno pet glavnih obećanja čiji je cilj poboljšati ekološki utjecaj tvrtki i pomoći potrošačima u donošenju održivijih odluka.

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design