U Europi lani rekordnih 5.845 izravnih stranih investicija, u Hrvatskoj 34

In Financije i gospodarstvo
poduzetnik-2016

U Europi je 2016. godine ostvaren rekordni broj izravnih stranih ulaganja – ukupno njih 5.845, odnosno 15 posto više nego godinu prije, dok su u Hrvatskoj registrirane 34 strane investicije, dvije više nego 2015., rezultati su godišnjeg istraživanja revizorsko-konzultantske tvrtke Ernst&Young (EY) objavljeni u četvrtak.

Rezultati pokazuju da su izravne strane investicije u 2016. osigurale otvaranje 259.673 novih radnih mjesta diljem Europe, što je rast od 19 posto u odnosu na 2015. godinu.

Također zahvaljujući stranim ulaganjima, u Hrvatskoj je lani otvoreno 1.778 novih radnih mjesta, 308 manje u usporedbi s 2015. godinom, navode iz EY.

Najveći interes za ulaganje u Hrvatsku iskazali su investitori iz Njemačke, Švicarske te SAD-a. Uz po četiri investicije iz navedenih zemalja, na listi slijede Kina i Indija s po dvije investicije, koliko ih je ostvareno i iz Italije, Slovenije te Velike Britanije.

Najviše radnih mjesta u Hrvatskoj, njih ukupno 984, osigurale su investicije iz SAD-a (502), Italije (500) i Francuske (300). Od ukupnog broja stranih investicija, njih 24 smatra se potpuno novim ulaganjem u Hrvatsku, dok ih je 10 vezano uz ekspanziju postojećeg poslovanja.

Najveći broj investicija zabilježen je u sektoru proizvodnje (24), gdje je otvoren i najveći broj radnih mjesta, čak 1.435.

Tri europske zemlje koje su protekle godine privukle najviše stranih ulaganja, 51 posto od ukupnog broja, su Velika Britanija s 1.144 projekata, Njemačka s 1.063 projekta te Francuska sa 779 projekata. Francuska je pritom imala najveći porast broja investicija, 30 posto u odnosu na godinu ranije. Poljska je s ostvarenih 256 stranih ulaganja, što čini rast od 21 posto naspram 2015. godine, prva zemlja iz središnje Europe koja je ušla u top pet zemalja prema broju investicija.

Po broju investicija među top 20 zemalja najveći rast su zabilježile Švedska (76 posto), Italija (62 posto) i Češka (57 posto), dok su pad broja projekata zabilježile samo Nizozemska i Belgija (po 5 posto) te Švicarska (2 posto).

Najveći rast u kategoriji otvaranja novih radnih mjesta bilježi područje srednje i istočne Europe, dok su ukupno gledajući po broju radnih mjesta vodeće zemlje Velika Britanija sa njih 43.165 te Poljska sa 22.074 novih radnih mjesta, koja su zahvaljujući stranim ulaganjima otvorena samo prošle godine.

Po broju pojedinačnih investicija, kompanije iz SAD-a i dalje su najveći investitori u Europu te su 2016. godine povećali broj ulaganja za 10 posto. Ipak, europske kompanije zajedno najveći su izvor prekograničnih investicija u Europi (56 posto), a predvodnice su njemačke (651 projekt), francuske (346 projekata) i britanske kompanije (335 projekata).

Provedeno istraživanje pokazalo je i porast ulaganja kompanija iz Kine, koje su u prošloj godini provele 297 projekata, a što je porast za 25 posto u odnosu na ulaganja te zemlje godinu ranije.

Što se tiče ocjene najatraktivnijih gradova za investicije, prvo mjesto i dalje zauzima London, koji je lani privukao čak 40 posto svih investicija u Velikoj Britaniji, no njegova je popularnost ipak pala za 20 posto u odnosu na 2015. godinu. Prema mišljenju investitora koji su sudjelovali u istraživanju tvrtke EY, na drugom i trećem mjestu po privlačnosti nalaze se Pariz i Berlin.

Zadnjih nekoliko godina Hrvatska bilježi porast stranih investicija i taj uzlazni trend nastavljen je i lani. Pozitivno je i što se većina prošlogodišnjih investicija odnosi na potpuno nova ulaganja i projekte u proizvodnom sektoru”, prokomentirao je rezultate partner u Odjelu savjetovanja u EY-u Hrvatska Tauno Olju. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design