FAO – Cijene hrane blago porasle u siječnju

In Vijesti iz svijeta
hrana

Cijene hrane porasle su u siječnju na međunarodnim tržištima četvrti mjesec zaredom, odražavajući poskupljenje biljnih ulja, šećera i pšenice, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u siječnju 0,7 posto u odnosu na prosinac, na prosječnih 182,5 bodova. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec viši je 11,3 posto.

Najviše su u prvom ovogodišnjem mjesecu porasle cijene biljnih ulja, 7,0 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tri godine. U drugoj polovini mjeseca njihov je rast ipak usporio pod utjecajem neizvjesnosti u trgovini, mogućeg utjecaja epidemije koronavirusa i trgovinskih napetosti između Indije i Malezije.

Šećer je u siječnju poskupio 5,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, zbog očekivanja znatno niže proizvodnje u nekoliko vodećih proizvođača. Donekle je rast cijena zakočila slabost brazilske valute i pad cijena nafte koji je smanjio potražnju za šećernom trskom u proizvodnji etanola.

Žitarice su također poskupjele na početku godine, za 2,9 posto, odražavajući više cijene pšenice, kukuruza i riže i veću nabavu nekoliko zemalja.

Najblaži rast cijena zabilježen je u prvom ovogodišnjem mjesecu u kategoriji mlijeka i mliječnih proizvoda, za 0,9 posto, pri čemu im je potporu pružala snažna potražnja za uvozom maslaca, sira i obranog mlijeka u prahu.

Cijene mesa pale su pak 4,0 posto zbog smanjenog uvoza Kine i ostalih zemalja Dalekog istoka i velike izvozne ponude svinjetine i govedine.

Rekordna proizvodnja žitarica u 2019.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je danas procijenio da je proizvodnja žitarica u prošloj godini vjerojatno porasla 2,3 posto, na rekordnih 2,715 milijardi tona.

Ove bi godine prema njihovim procjenama površina zasijana ozimom pšenicom u Europi trebala biti smanjena zbog obilnih padalina u Francuskoj i Velikoj Britaniji. U Ruskoj Federaciji bit će pak prema službenim procjenama najveća otkako se počeo pratiti taj pokazatelj, a povećanje se očekuje i u Indiji i Pakistanu.

FAO je ujedno povisio procjenu globalne potrošnje žitarica u sezoni 2019/2020., na 2,714 milijardi tona, što bi predstavljalo povećanje od 1,2 posto u odnosu na prethodnu sezonu, većinom zbog podignute američke procjene potrošnje kukuruza za proizvodnju stočne hrane.

Zalihe žitarica trebale bi na kraju tekuće sezone biti neznatno niže nego na početku i iznositi 863,3 milijuna tona.

Obujam globalne trgovine žitaricama porast će 2,3 posto, na 420,2 milijuna tona, zahvaljujući većem izvozu pšenice iz Europske unije i Ukrajine u Aziju, procjenjuju u agenciji UN-a za hranu i poljoprivredu. (H)

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design