Fondovi EU mogu podići rast hrvatskog BDP-a za tri postotna boda

In Konferencije / savjetovanja
hgk

„Naše tvrtke prepoznaju pogodnosti članstva u EU i jedinstvenog tržišta. Bescarinsko poslovanje, ukidanje necarinskih prepreka, ubrzavanje prekograničnog prometa i pružanja prekograničnih usluga…sve je to doprinijelo povećanju hrvatskog izvoza u zemlje EU za 70% u posljednjih pet godina. Mali i srednji poduzetnici pokazuju posebno velik interes za EU sredstva, ali koče ih komplicirane administrativne procedure i manjak informacija“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju konferencije Pet godina članstva RH u Europskoj uniji.

HGK je povodom pete obljetnice članstva u EU provela istraživanje među svojim članicama, a pogled gospodarstvenika izložio je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić. „Glavne prednosti jedinstvenog europskog tržišta hrvatske tvrtke vide u bescarinskom poslovanju i sniženim troškovima prekograničnog poslovanja. Preko 60 posto ispitanika smatra kako je jednostavnije poslovati na nekom drugom EU tržištu nego u Hrvatskoj, a kao najveće probleme navode previše administracije, zakonodavstvo i porezne propise. Što se tiče projekata EU, poduzetnike muče neodgovarajući natječaji i neinformiranost. Obeshrabruje ih komplicirana procedura i trajanje evaluacijskog postupka“, pojasnio je Barbarić, dodavši kako HGK ima veliku ulogu kao jedan od glavnih izvora informiranja poduzetnika o mogućnostima sufinanciranja poslovanja putem EU fondova.

Makroekonomsku poziciju Hrvatske nakon pet godina članstva u EU prezentirao je direktor sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić. „Naš sporiji oporavak se može dijelom objasniti lošom strukturnom pozicijom, po konkurentnosti smo najlošiji od država središnje i istočne Europe. Važno je istaknuti da potpunim iskorištavanjem sredstava koja su nam dostupna kroz EU fondove možemo podići rast BDP-a za čak tri postotna boda“, zaključio je Savić.

Burilović je podsjetio da je članstvom u Uniji Hrvatskoj na raspolaganje stavljeno 10,7 milijardi eura bespovratnih sredstava kroz europske strukturne i investicijske fondove. Prema posljednjim podacima ugovoreno je ukupno 4,834 milijarde eura projekata ili 40% ukupne alokacije dok je krajnjim korisnicima isplaćeno 1,1 milijarde eura, odnosno 9% ukupne alokacije. „Nakon prvih godina prilagodbe samog sustava, ali i gospodarstva, vjerujem da smo sada na pravom putu da do kraja ove financijske perspektive iskoristimo najviše dostupnih sredstava koja će nam pomoći u podizanju naše konkurentnosti i potaknuti brži i jači gospodarski rast“, poručio je Burilović, dodavši kako upravo na tom polju HGK nastoji maksimalno pomoći poduzetnicima.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo da za konkurencijom zaostajemo zbog različite pozicije s kojom smo krenuli u europske integracije. „Za mene nema nikakve dileme, članstvo u EU je ogroman plus za našu zemlju u svakom pogledu. Sasvim je drugačije kad ste dio kluba i sudjelujete u kreiraju europskih propisa, od situacija kada u njoj niste“, naglasio je Plenković, dodavši kako će Vlada nastojati maksimalno olakšati poslovanje gospodarstvenicima.

Voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević kazao je kako se u zadnjih par godina svijet dramatično promijenio. „Svi napredujemo, EU se kreće naprijed, a s njom i Hrvatska, ponekad možda sporo, ali kontinuirano. Napredak je tu i prema svim pokazateljima se razvijamo brže od prosjeka EU u zadnje tri godine. Prije ulaska u Uniju naš rast se temeljio na kreditiranju, a danas se temelji na izvozu i potrošnji, što je bitno drugačije. Fondovi EU su temeljno izmijenili nacionalno gospodarstvo, ta sredstva su 80 posto javnih ulaganja u Hrvatskoj, a potiču se i ulaganja u privatnom sektoru“, rekao je Baričević.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabriela Žalac kazala je da svake godine bilježimo više primitaka nego izdataka po pitanju članstva te da je Hrvatska u plusu od 8,4 milijarde kuna što se EU fondova tiče, no da postoji još prostora za napredak. „Možemo i moramo puno bolje. Drago mi je da možemo reći da na petu obljetnicu imamo dobre pokazatelj, ali najvažniji je dijalog s vama gospodarstvenicima kako bi stvorili nove lance vrijednosti koji su ključni za razvoj Hrvatske“, naglasila je Žalac.

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je kako smo očekivali dosta lakši put ulaska u Uniju, ali da je vrijedilo truda. „Sve što smo prošli kroz pristupne pregovore vrijedilo je svakog atoma uložene energije jer smo naučili funkcionirati u uvjetima oštre globalne konkurencije“, poručila je Pejčinović Burić.

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design