Francuski naftni div najavljuje otpis udjela u ruskom Novateku

In Vijesti iz svijeta
Nafta

Francuski naftni div TotalEnergies objavio je u petak da će otpisati vlasnički udio u ruskom proizvođaču plina Novateku vrijedan 3,7 milijardi dolara i povući svoja dva predstavnika iz njegovog odbora.

TotalEnergies zadržao je nekoliko vlasničkih udjela u projektima u Rusiji unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu i zapadnim sankcijama Moskvi.

Francuska tvrtka drži 19,4 posto udjela u proizvođaču plina Novatek i manjinske udjele u projektima vađenja ukapljenog prirodnog plina (LNG) Yamal LNG i Arctic LNG.

U priopćenju objavljenom u petak, kompanija objašnjava da njezina dva direktora u upravi Novateka zbog sankcija EU-a Rusiji moraju biti suzdržana na glasovanju na sastancima upravnog odbora, posebno o financijskim pitanjima, pa ne mogu obavljati svoju dužnost.

“U takvim okolnostima upravni odbor TotalEnergiesa donio je odluku o povlačenju predstavnika tvrtke iz odbora Novateka koja stupa na snagu odmah”, navodi se u priopćenju.

Dodaju i da će u četvrtom kvartalu otpisati 19,4-postotni udio u Novateku, vrijedan oko 3,7 milijardi dolara, čime že ukupna vrijdenost njihove otpisane imovine u Rusiji u ovoj godini dosegnuti 14,4 milijarde dolara..

Već u rujnu su rekli da postaje “složenije” primati dividende po udjelima u Rusiji, podsjeća Reuters.

U najnovijem priopćenju nisu, međutim, naveli zašto su se baš sada odlučili na otpis udjela u Novateku.

Glasnogovornici tvrtke nisu odgovorili na Reutersove upite da komentiraju tajming najnovijih odluka.

U priopćenju TotalEnergies objašnjava da ne može prodati udio u Novateku “s obzirom na dominantne međusobne sporazuma dioničara”, dodavši da mu je “zabranjeno prodavati imovinu jednom od dioničara koji je pod sankcijama”. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design