Grabar-Kitarović primila predstavnike kineskih tvrtki CCCC i CRBC

In Financije i gospodarstvo
kolinda

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo China Communications Construction Company (CCCC) i China Road and Bridge Corporation (CRBC), izvođača radova izgradnje mosta Pelješac, a na susretu se razgovaralo o napretku u gradnji tog mosta i perspektivama buduće suradnje u razvoju prometne infrastrukture u Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz predsjedničina ureda.

Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što radovi na izgradnji mosta Pelješac napreduju, čak su i ispred plana, ocjenjujući kako je činjenicom da je kineska tvrtka dobila ugovor za izgradnju mosta Pelješac otvoreno novo poglavlje u odnosima Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

“Riječ je o projektu od velike važnosti za Republiku Hrvatsku, ali i Narodnu Republiku Kinu, kojoj je to prvi ugovor takve vrste u Europskoj uniji”, kazala je predsjednica, uz naglasak kako postoje potencijali koji omogućuju da suradnja između dviju država bude još svestranija i bolja.

Grabar-Kitarović upoznala je izaslanstvo s aktivnostima i projektima koje Hrvatska provodi u području razvoja željezničke i lučke infrastrukture. Spomenula je pritom Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal, kao najveći kapitalni projekt Lučke uprave Rijeka, razvoj Intermodalnog logističkog centra Matulji i planove za izgradnju nove luke na otoku Krku.

U području razvoja željeznice istaknula je projekte modernizacije željezničke infrastrukture, izrazivši uvjerenje kako bi suradnja na izgradnji nizinske pruge Rijeka – Botovo mogla biti interesantna kineskim tvrtkama.

U tom smislu, izrazila je uvjerenje kako će jačanju hrvatsko-kineske suradnje pridonijeti skorašnji posjet kineskog premijera Li Keqianga Hrvatskoj, koji će sudjelovati i na sastanku na vrhu inicijative Kina +16 država istočne i srednje Europe kojemu je Hrvatska domaćin.

Grabar-Kitarović potvrdila je među ostalim kako Hrvatska prepoznaje važnost inicijative NR Kine „Jedan pojas, jedan put“, spomenuvši pritom Inicijativu triju mora, kojom se osigurava održivost globalnog gospodarskog razvoja, ali i promiče mir, sigurnost i prijateljstvo između država, kaže se u priopćenju. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design