Grupi Končar poslovni prihodi porasli za 80,5 milijuna eura

In Tvrtke i tržišta
končar zgrada

Grupa Končar ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine poslovne prihode od 392 milijuna eura, što je 80,5 milijuna eura ili 25,8 posto više od ostvarenog u istom razdoblju 2022., dok je normalizirana neto dobit iznosila 23,3 milijuna eura i više je nego dvostruko veća u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

Novougovoreni poslovi u prvom polugodištu zaključeni su u iznosu od 748,1 milijuna eura i također su više nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine, dok su otvorene narudžbe za iduću godinu već dostigle razinu od 630 milijuna eura.

Pozitivan trend novougovorenih poslova, ističu iz Uprave Grupe Končar i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, dok je zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala još većom potražnjom za transformatorima.

Grupa Končar je tako ostvarila rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na tržištima Njemačke, Švedske i Austrije, navodi se u financijskom izvješću.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak smatra kako je na dobar financijski rezultat Grupe, osim novougovorenih poslova utjecao i značajan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 382,9 milijuna eura, što je 93,9 milijuna eura ili 32,5 posto više u odnosu na rezultate ostvarene za prvo polugodište 2022. godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta te u prvom polugodištu iznosi 67 posto. Rast je ostvaren na najznačajnijem tržištu Europske unije, čiji udio u izvozu iznosi 75 posto, ali i na svim ostalim tržištima“, ističe Kolak.

Pojedinačno po zemljama najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke, i to iznos od 45,3 milijuna eura ili 17,7 posto ukupnog izvoza. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design