HOK zadovoljan nastavkom Vladinih mjera, traži sredstva za likvidnost

In Financije i gospodarstvo
Ranogajec

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u utorak je izrazila zadovoljstvo Vladinom najavom nastavka mjera za očuvanje radnih mjesta uz promjenu uvjeta za njihovu primjenu, ali i napomenula da je još važnije obrtnicima osugrati likvidnost.

Premijer Andrej Plenković najavio je u utorak nove mjere za očuvanje radnih mjesta. Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto umjesto dosadašnjih 50 posto. Maksimalna mjesečna potpora po radniku porast će s 2000 na 2800 kuna i pojednostavit će se potrebna dokumentacija koji subjekti moraju podnijeti.

Druga mjera odnosi se na uvođenje stupnjevanja potpora za poslodavce sukladno padu prometa. Tako će potporu od 2000 kuna po radniku dobiti poslodavac za pad prometa od najmanje 40 posto, potporu od 2500 kuna za pad prometa od 45 do 50 posto, 3000 kuna po radniku biti će za pad prometa od 50 do 55 posto. Tri i pol tisuće kuna dobit će za pad od 55 do 60 posto, dok će 4000 kuna po radniku dobiti poslodavci kojim je promet pao 60 i više posto. Na te iznose korisnici potpora oslobađaju se plaćanja doprinosa.

Mjere se primjenjuju od 1. listopada do kraja godine, a po vladinim izračunima ukupan trošak svih mjera trebao bi biti između 300 i 350 milijuna kuna.

HOK u svom današnjem priopćenju ističe da je već predlagao proširivanje opsega potpora na sve djelatnosti, za što je Vlada danas pokazala razumijevanje pri donošenju kriterija za novi set mjera. Nastavak produljenja potpora za očuvanje radnih mjesta nužan je za sve subjekte koji mogu dokazati pad prihoda u odnosu na isti period u prošloj godini, dodaju.

Kad su u pitanju potpore za očuvanje radnih mjesta, HOK je zadovoljan najavljenim promjenama uvjeta, jer pokazuju razumijevanje za probleme na koje smo ukazali, a ističu i da su Hrvatskom zavodu za zapošljavanje već dostavljeni dodatni prijedlozi koji imaju za cilj revidiranje pojedinih segmenata uvjeta za ostvarivanje mjera.

Pritom posebno izdvajaju svoj prijedlog da se u suradnji s Finom pronađe rješenje isplata potpora na zaštićene račune radnika, s obzirom da je razdoblje moratorija na ovrhe prošlo, a isplata potpora za očuvanje radnih mjesta nije moguća na blokirane račune poslodavaca.

Iz HOK-a naglašavaju i da je potrebno sačuvati radna mjesta, ali još važnije sačuvati poslodavca obrtnika i osigurati mu likvidnost poslovanja.

„Obrtnici imaju i ostale troškove poslovanja, za koja su potrebna sredstva kako bi se održali na tržištu. HOK podsjeća na zahtjeve već prethodno upućene nadležnim ministarstvima sa svrhom oporavka poslovanja svojih članova, od kojih izdvajam dostupnost HAMAG-BICRO kreditnih linija prilagođenih za obrtnike, smanjivanje zakupnina za poslovne prostore u državnom vlasništvu, rješavanje problema leasinga za prijevoznike – moratorij na cjelokupan anuitet kredita (glavnica + kamate) od minimalno godinu dana, snižavanje PDV-a u ugostiteljstvu za kavu, tople napitke, sokove, pivo i vino te ukidanje poreza na potrošnju, produljenje roka za plaćanje PDV-a na 2 mjeseca, ukidanje obveze plaćanja akontacije poreza na dohodak/poreza na dobit zaključno do prosinca 2021. godine te uvođenje vaučera za zapošljavanje u svim djelatnostima, a ne samo za poljoprivredu kako je sada propisano“, kazao predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design