Horvat: Otvoreni smo i za investitore izvan Europe

In Konferencije / savjetovanja
horvat

Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je u srijedu na susretu s poduzetnicima u organizaciji HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, da u Hrvatskoj ima puno kvalitetnih ulagačkih ideja i projekata te da su za njihovu realizaciju dobrodošli i investitori izvan Europe.

“Danas se više nitko ne usudi reći da u Hrvatskoj nema kvalitetnih projekata”, rekao je Horvat i iznio da je vrijednost inovativnih ideja i projekata spremnih za investicijski ciklus veća od 5,5 milijardi kuna.

“Imamo toliko kvalitetnih projekata da nam nije dovoljan novac iz strukturnih fondova (EU-a) i nacionalnog proračuna, već smo u financiranje pozvali poslovni sektor unutar i izvan Europe”, rekao je Horvat.

“Ne trebamo se bojati ruskog, kineskog, izraelskog ili američkog kapitala, ako se te inovativne ideje pretvore u kvalitetne projekte ovdje u Hrvatskoj”, dodao je.

Poduzetnicima je poručio i da Državni inspektorat “neće biti represivni aparat”, ali da će za “one koji budu sustavno radili greške te lažima i prijevarama rušili konkurentnost, kazne biti velike”.

Odgovarajući na pitanja poduzetnika, Horvat je rekao da se radi na daljnjem uklanjanju administrativnih zapreka i neporeznih nameta.

Na pitanje postoji li tim koji bi prevenirao eventualni novi “slučaj Agrokor” ili “slučaj Uljanik”, Horvat je odgovorio da takvog tima nema, ali da se školuju ljudi koji će steći znanja uz pomoć kojih će prepoznati poduzeća s poteškoćama.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić je rekao da će vrijeme ispred nas obilježiti pitanja održivog razvoja, digitalizacije, robotike i umjetne inteligencije.

“Promjene su izazov, no istovremeno i prilika”, kazao je Majetić.

Kao primjer iskorištenih prilika, posebice u području digitalne industrije, naveo je Rimac automobile i Infobip.

Naglasio je kako je u tome važna uloga države koja treba definirati povoljno zakonodavno okruženje, uklanjati administrativne barijere itd. Rekao je i kako zakon o radu treba prilagoditi vremenu. (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design