HPK: Teško stanje u stočarstvu; nužne mjere pomoći

In Financije i gospodarstvo
koza stočarstvo

Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u petak su upozorili na teško stanje u stočarstvu i od Vlade i Ministarstva poljoprivrede zatražili hitne mjere.

Predsjednik Odbora za tovno gospodarstvo HPK Zvonimir Širjan nakon sastanka šest sektorskih stočarskih odbora izjavio je kako je u svim stočarskim sektorima situacija neizvjesna, proizvodnja se odvija u vrlo teškim uvjetima i kako su se u ratnoj krizi poremetili svi parametri u hrvatskoj poljoprivredi.

Cijene ratarskih proizvoda su drastično porasle, a stočarima su kao ulazne sirovine troškovi porasli od 20 do 50 posto, kazao je napominjući kako proizvode u ekstremno teškim i nemogućim uvjetima za koje misli da će biti još teži.

“Stoga apeliramo prema nadležnim institucijama i Vladi da se u dijelu ili većini ulaznih troškova ograniče cijene kako bi mogli proizvoditi ili da nam se pomogne da naša proizvodnja ostane na sadašnjem nivou”, istaknuo je napominjući kako su po postojećim uvjetima gubici enormni.

Predsjednik Odbora za svinjogojstvo Stjepan Kušec je kazao kako se svinjogojstvo nalazi u vrlo teškim uvjetima, proizvodnja je skupa, a proizvodi se prodaju vrlo jeftino.

“Ako nam se ne pomogne, proizvodnja svinja će se potpuno zaustaviti i neće je biti”, kazao je te naglasio kako je važno imati dovoljnu proizvodnju hrane, da ne ovisimo o uvozu.

U svinjogojstvu imamo oko 40 posto dostatnosti proizvodnje tako da je ta proizvodnja jako upitna, kazao je Kušec te poručio kako im treba pomoći jer inače proizvodnje neće biti.

I predsjednik Odbora za sustav krava-tele i Odbora za konjogojstvo Miško Škemple je upozorio na teško stanje u sektoru naglasivši kako se zadnjih 30 godina sustavno uništava poljoprivreda.

“U 30 godina nitko se nije udostojio napraviti strateški plan, nema strategije razvoja ni stočarstva ni poljoprivrede. Sve što se radi radi se stihijski”, kazao je te poručio kako poljoprivreda mora biti grana biti od nacionalnog interesa.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar je kazao kako je trenutna situacija vrlo turbulentna, troškovi rastu, pa će morati porasti i cijena mlijeka. Očekuju od Ministarstva poljoprivrede mjere pomoći radi zaustavljanja pada proizvodnje.

Predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac je kazao kako su se svinjogojci pridružili HPK-u u iskazu nezadovoljstva stanjem u stočarskom sektoru.

Već duže vrijeme, kako je rekao, upozoravamo da je stanje neodrživo, da stočarstva proizvodnja propada i spustila se na najniže grane koje se pamte.

Što se tiče samog svinjogojstva, gubitak na tovljeniku do sada je bio 400 kuna godišnje, a svinjogojski sektor je gubio preko 250 milijuna kuna, kazao Kuterovac je napominjući kako je to dovelo do toga da će ovogodišnja proizvodnja pasti 30 posto.

“Kad padne proizvodnja desit će se to da svinja više neće biti i više se neće pitati kolika je cijena svinjskog mesa nego gdje se meso može kupiti”, istaknuo je.

Naveo je i kako je zbog rata u Ukrajini cijena kukuruza gotovo udvostručena što je za sektor neodrživo. Ukoliko Vlada ne reagira nekim konkretnim mjerama ta proizvodnja ne može opstati, upozorio je Kuterovac ističući kako pitanje hrane treba biti top tema u Hrvatskoj te kako je to pitanje nacionalne sigurnosti.

“Trebamo se uozbiljiti i hitno rješavati probleme”, poručio je.

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design