Hrvatska je među 16 država članica koje su se obvezale na potporu EIB-ovom Fondu za Ukrajinu

In Bankarstvo
eib

Europska investicijska banka (EIB) i ministri 16 zemalja EU-a danas su potpisali pisma namjere za osnivanje EIB-ovog Fonda EU-a za Ukrajinu kako bi podržale plan za oporavak i obnovu Ukrajine. Najavljen u proljeće 2023. kao dio šire inicijative EU-a za Ukrajinu, EIB-ov Fond „EU4U” pomoći će ubrzanom jačanju potpore za ispunjavanje najhitnijih infrastrukturnih potreba Ukrajine i održavanje njezina gospodarstva na životu.

Među državama članicama koje su najavile da planiraju izdvojiti sredstva za spomenuti Fond su Belgija (do 6 milijuna EUR), Francuska (100 milijuna EUR), Irska (7 milijuna EUR), Italija (100 milijuna EUR, kako je objavljeno u travnju), Latvija (7 milijuna EUR), Litva (10 milijuna EUR), Luksemburg (1,3 milijuna EUR), Nizozemska (52 milijuna EUR), Poljska (25 milijuna EUR), Slovačka (5 milijuna EUR) i Španjolska (do 70 milijuna EUR). K tome, nekoliko država članica potvrdilo je svoju potporu i namjeru davanja doprinosa Fondu, s time da tek trebaju potvrditi i konačne iznose. Riječ je o Cipru, Danskoj, Estoniji, Grčkoj i Hrvatskoj. Očekuje se da će veličina Fonda još rasti s daljnjim preuzimanjem obveza.

Fond će banci EU-a omogućiti nastavak potpore Ukrajini, a poslužit će kao privremeno prijelazno rješenje do donošenja dugoročnijih mjera EU-a.

Fond će olakšati provedbu projekta u javnom i privatnom sektoru, pri čemu će mu težište ponajprije biti na komunalnoj infrastrukturi poput škola i bolnica, prometnih mreža, sustava vodoopskrbe i pročišćavanja otpadnih voda te digitalne i kibernetičke sigurnosti, kao i boljem pristupu financijskim sredstvima za potrebe ukrajinskih poduzetnika.

Odmah po izbijanju rata EIB je Ukrajini ponudio financijsku pomoć u iznosu od 1,7 milijardi eura koliko je 2022. doznačeno za potrebe hitnih popravaka infrastrukture razorene ruskim granatiranjem. Banka EU-a odobrila je i kreditnu liniju u iznosu od 4 milijarde eura radi potpore integraciji izbjeglica iz Ukrajine u zemljama EU-a. U okviru inicijative EU-a za Ukrajinu i svojega Fonda, banka ostaje posvećena daljnjem jačanju svojih aktivnosti u Ukrajini u skladu s mandatom koji joj je zadalo vodstvo EU-a, a sve u tijesnoj suradnji s Europskom komisijom, Europskim parlamentom, državama članicama EU-a i međunarodnim partnerima.

Ministar financija Republike Hrvatske Marko Primorac tom je prigodom istaknuo: „I sami smo 90-ih iskusili sličnu vrstu agresije pa stoga dobro razumijemo važnost pružanja podrške našim ukrajinskim prijateljima, ne samo financijske, već i moralne. Ukrajini iskazujemo punu podršku, a potvrđujemo i svoju čvrstu vjeru u zajedničku solidarnost EU-a.

Predsjednik EIB-a Werner Hoyer izjavio je: „Već i s obzirom na same razmjere potreba u Ukrajini, međunarodnoj zajednici nameće se financijski imperativ pružanja dodatne potpore radi ispunjavanja neposrednih potreba i obnove. Duboko sam zahvalan državama članicama EU-a koje su već preuzele obvezu izdvajanja za EIB-ov Fond ,EU za Ukrajinu’, kao i onima koje su danas izrazile svoju potporu. Doprinosi za koje su obveze već preuzete ili će to tek biti pomoći će gospodarstvu Ukrajine i njezinom nepokolebljivom otporu ruskoj invaziji. Danas iskazana potpora pripomoći će i utiranju puta ka članstvu te zemlje u EU-u. Već smo i prije iznova gradili, a zajedno s Ukrajinom i našim partnerima iz EU-a i međunarodne zajednice, to ćemo učiniti opet!”

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je: „Ukrajini je nasušno potrebna međunarodna podrška u financiranju ubrzanog oporavka. Kao posebno važna područja za ulaganja izdvojili smo energetsku, stambenu i kritičnu socijalnu infrastrukturu te privatni sektor. U kontekstu obnove kritične infrastrukture oslanjamo se na podršku EIB-a i država članica EU-a kao njegovih dionika. Zahvalni smo našim partnerima na njihovoj brzoj i pravovremenoj pomoći u vremenima sukoba.”

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis izjavio je: „Sa zadovoljstvom pozdravljamo financijske obveze koje su države članice EU-a preuzele u vezi s ovim novim EIB-ovim Fondom radi potpore i jačanja oporavka i obnove Ukrajine. Ta izdvajanja bit će presudna za provedbu snažnog portfelja projekata u okviru EIB-ova paketa potpore Ukrajini radi rješavanja neizmjernih potreba te zemlje. Njima će se nadopuniti i jamstvo EU-a koje je EIB-u omogućilo da u sklopu te inicijative odobri nove kredite vrijedne 100 milijuna eura. Nadamo se da će se još država članica obvezati na sudjelovanje u ovoj inicijativi za pomoć Ukrajini u rješavanju njezinih najhitnijih infrastrukturnih potreba i održavanju njezine makrofinancijske stabilnosti u okolnostima nesmiljene ruske agresije.”

Potpredsjednica EIB-a Teresa Czerwińska, koja je zadužena za poslove u Ukrajini, istaknula je: „Još od početka ruske agresije žustro radimo na potpori Ukrajini i pritom ne gubimo korak. Fond ,EU za Ukrajinu’ omogućit će nam da nastavimo sa svojom potporom Ukrajini i dodatno je pojačamo do donošenja dugoročnijih mjera EU-a. Ne smijemo čekati završetak rata da bismo Ukrajini pomogli u obnovi njezine infrastrukture i oživljavanju njezina gospodarstva. S time moramo krenuti sad i odmah.”

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design