Hrvatska je spremna za turističku sezonu

In Iz zemlje
Hrvatska je spremna za turističku sezonu

Ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac u službenoj se posjeti Austriji, nakon uspješnog sastanka s austrijskom ministricom poljoprivrede, regija i turizma Elisabeth Köstinger, susrela i s austrijskim investitorima u hrvatski turizam.

Ministrica Brnjac i austrijski investitori, među kojima su bili Falkensteiner hoteli, Valamar, Bretanide Sport &Wellness Resort, Radisson Split, Liburnia Riviera, Gebetsroither Handels GmbH and International GmbH, Esplanade Zagreb Hotel, Pitter Yachting te niz uspješnih srednjih i malih tvrtki složili su se da je Hrvatska sigurna i spremna za turističku sezonu. Pozdravili su i objavu da turisti iz Austrije od danas više ne moraju u karantenu nakon povratka iz Hrvatske. Da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj sve povoljnija potvrđuje i 7-dnevna incidencija koja je s današnjim danom 49,5 na 100.000 stanovnika.

Susret je organizirala Austrijska gospodarska komora i Hrvatska udruga turizma pod pokroviteljstvom Valamar Riviere i uz sudjelovanje 20-tak austrijskih gospodarstvenika i investitora. Austrijski poduzetnici do sada su uložili ukupno preko milijardu eura te su najveći strani investitori u hrvatski turizam. Fokus gospodarstvenika je na pripremi što sigurnije i uspješnije sezone, a zatim i na oporavku turizma nakon krize, pokretanju novih investicija i stvaranju što kvalitetnije klime za daljnja ulaganja kroz poticaje i programe za oporavak.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac pozvala je sve austrijske turiste da dođu u Hrvatsku i što prije iskoriste priliku za odmor i opuštanje.

„Hrvatska bilježi sve bolju epidemiološku situaciju te je potpuno spremna za dolazak turista. Na jučerašnjem sastanku u Beču dogovorili smo da od danas putnici koji iz Hrvatske putuju u Austriju nemaju obveze karantene ukoliko su testirani, cijepljeni ili preboljeli COVID-19. Austrija će epidemiološku situaciju gledati po istim pravilima kao i Njemačka na temelju podataka Robert Koch-Instituta. Hrvatska već od danas počinje i s upotrebom EU digitalnih COVID potvrda te su u tijeku bilateralna testiranja s državama članicama, a do sada su validirane COVID potvrde s više od deset država uključujući i Austriju. U Austriji smo dogovorili i reciprocitet vezan uz prelazak granica nakon 22 dana od prve doze cjepiva. Hrvatskim turistima Austrija je omiljena destinacija, a Austrijanci su u Hrvatskoj tradicionalni gosti. Prošle, pandemijske, godine gosti iz Austrije u Hrvatskoj su ostvarili više od 335 tisuća dolazaka kao i više od 2 milijuna noćenja. Austrijskim gostima i ove godine želimo dobrodošlicu u njihovim omiljenim destinacijama Istre, Kvarnera i srednje Dalmacije, kao i u otkrivanju novih omiljenih mjesta u Hrvatskoj. Poduzeli smo sve kako bi njihov boravak u Hrvatskoj bio siguran, a dolazak i povratak jednostavan i brz.U tijeku je intenzivno cijepljenje naših turističkih djelatnika, kojih je u nekim županijama cijepljeno više od 60%. Uz sve korake koje smo poduzeli od početka godine, projekt Safe stay in Croatia, postavljanje dodatnih 300 punktova za testiranje turista i sufinanciranje testova osigurali smo preduvjete za uspješnu sezonu”, poručila je ministrica Brnjac.

Jedan od austrijskih investitora u hrvatski turizam, Otmar Michaeler, predsjednik Uprave Falkensteiner Michaeler Tourism Group izjavio je: „Posljednjih nekoliko tjedana smo primijetili vrlo pozitivan razvoj situacije u Hrvatskoj i veseli nas odlična vijest da se od danas testirani austrijski gosti u Austriju mogu vratiti bez obaveze karantene. Nakon što je hrvatska vlada provela uspješnu kampanju preferencijalnog cijepljenja turističkih djelatnika u svibnju, te implementirala dobar koncept sigurnog putovanja, zabilježen je značajan pad broja zaraženih u posljednjih nekoliko tjedana, trend koji će se zasigurno nastaviti. U Falkensteiner hotelima implementirali smo i testirali naš Safe Hotel koncept koji prilikom check-ina zahtijeva da gost priloži potvrdu da je cijepljen ili da je prebolio koronu ili negativan test kojeg može obaviti i u hotelu. Ovim putem osiguravamo maksimalnu sigurnost naših gostiju i zaposlenika. Međunarodne rezervacije smještaja su također u blagom porastu proteklih tjedana, što ukazuje na činjenicu da ljudi žele provesti svoje praznike u Hrvatskoj“.

Direktor Hrvatske Udruge turizma, Veljko Ostojić izjavio je da ovakvi susreti jasno pokazuju međusobni poslovni interes te vjeruje da će dobra epidemiološka situacija omogućiti ostvarenje znatno većeg turističkog prometa ove godine u odnosu na lanjsku. „Austrijski investitori su svojim ulaganjima u Hrvatskoj doprinijeli kvalitativnoj promjeni hrvatskog turizma, posebice hotelijerstva te se nadam da će tako biti i ubuduće čemu će sigurno doprinijeti kontinuirano izravno komuniciranje između predstavnika turističkog sektora te politike na najvišoj razini. Zadovoljan sam odlukom austrijske Vlade kojim je potaknut turistički promet između naših zemalja“, ističe Ostojić.

Michael Schlögl, predsjednik Uprave GRUBER-Reisen, ističe: „Ukidanjem restrikcija za putovanja, broj bukinga za Hrvatsku će zasigurno značajno porasti. Očekujemo da će buking biti sličan onom iz 2019., od lipnja nadalje. Potreba za morem je snažna kod Austrijanaca, osobito potreba za hrvatskim morem. Mi smo definitivno odlučili da ćemo naš hotel Bretanide Sport & Wellness Resort u Bolu na Braču otvoriti 26. lipnja, te ćemo od tada nuditi i tjedne čarter letove od Graza i Linza do Brača.“

Austrijski investitori uz hotele i kampove ulažu i u nautički turizam. Klaus Pitter, predsjednik Uprave Pitter Yachtcharter nakon sastanka s ministricom poručio je: „Jedrenje je jedan od najsigurnijih načina putovanja tokom praznika. Naše hrvatske podružnice nose „Safe Stay in Croatia“ oznaku. Uz dodatno postrožavanje naših visokih epidemioloških standarda, naši su zaposlenici cijepljeni, te se i redovno testiraju antigenskim testovima. Fokus nam je da gostima pružimo sigurnost kako bi mogli uživati u divnom i sigurnom odmoru, čak i u doba korone.“

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design