Hrvatska u skupini zemalja EU-a s najnižom minimalnom plaćom u siječnju

In Zaposlenost / plaće
kune

Hrvatska je u siječnju bila u skupini šest zemalja Europske unije s najnižom minimalnom plaćom, izvijestio je u petak Eurostat, upozorivši na ogromne razlike među zemljama članicama.

Na početku ove godine 21 država članica EU-a imala je institut minimalne plaće, koja je varirala od 700 eura na istoku do 1.500 eura na sjeverozapadu, definirana na nacionalnoj razini, pokazalo je istraživanje europskog statističkog ureda.

Minimalnu plaću nemaju samo Danska, Italija, Cipar, Austrija, Finska i Švedska. U 10 zemalja članica, većinom na istoku kontinenta, minimalna je plaća iskazana u eurima u siječnju bila niža od 700 eura mjesečno.

U pet zemalja na jugu kretala se u rasponu od 700 do nešto više od 1.100 eura, a u šest zemalja na zapadu i sjeveru premašivala je 1.500 eura. Podaci pokazuju da je najviša minimalna plaća u EU čak 6,6 puta veća od one najniže, utvrdio je Eurostat.

Hrvatska među zemljama na dnu ljestvice

Bugarska s minimalnom plaćom od 332 eura mjesečno u siječnju na samom dnu ljestvice. U Mađarskoj, Rumunjskoj i Latviji kretala se u rasponu od 440 do 500 eura mjesečno.

Slijedi Hrvatska s minimalnom plaćom iskazanom u eurima u siječnju od 563 eura. Niža od šesto eura bila je i u Češkoj i Estoniji. U Poljskoj, Slovačkoj i Litvi kretala se u rasponu od 614 do 642 eura.

U južnoj skupini najnižu je minimalnu plaću u prvom ovogodišnjem mjesecu imala Grčka, od 758 eura. Slijede Portugal, Malta, Slovenija s minimalnom plaćom od u rasponu od nekih 780 do nešto više od 1.000 eura, te Španjolska s 1.108 eura.

U skupini zemalja na sjeveru i zapadu kontinenta najnižu je minimalnu plaću imala Francuska, od 1.555 eura.

Slijede Njemačka, Belgija, i Nizozemska, gdje se kretala od nešto više od 1.600 do 1.700 eura. U Irskoj iznosila je 1.724 eura. Najvišu je minimalnu plaću imao Luksemburg, od 2.202 eura.

Kada se uzmu u obzir razlike u razini cijena, jaz među članicama nešto je manji – najviša je minimalna plaća iskazana paritetom kupovne moći ‘samo’ 2,7 puta veća od one najniže.

Bugarska je i dalje na dnu ljestvice, s minimalnom plaćom iskazanom paritetom kupovne moći (PPS) od 623 PPS-a mjesečno. Luksemburg je na vrhu s 1.668 PPS-a.

U Hrvatskoj minimalna plaća iskazana paritetom kupovne moći iznosila je u siječnju 805 PPS-a. Blizu su Češka sa 789, Rumunjska s 850 i Grčka s 879 PPS-a, pokazuje izvješće Eurostata. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design