Hrvatska zemlja partner na 50. Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju

In Sajmovi i izložbe
mos

Jubilarno 50. izdanje Međunarodnog sajma obrtništva i poduzetništva – MOS, koji se održava u Celju, najavljeno je dvjema press konferencijama koje su održane u Sloveniji i Hrvatskoj.

Tijekom predstavljanja MOS sajma u Celju, naglasak je stavljen na povijesnu notu, razvoj i sadržaj sajma nekad i danas. Istaknuto je da će se na sajmu od 12. do 17. rujna predstaviti 1478 izlagača iz 30 zemalja te da će jubilarni 50. MOS donijeti još bogatiju ponudu i segmentaciju sajma u pet ključnih oblasti: MOS – izgradnja i obnova doma, MOS – kamping i karavaning, turizam i ishrana, MOS – oprema i materijali za obrt i industriju, MOS – poslovne usluge i poslovne prilike u inozemstvu, MOS – proizvodi široke potrošnje.

U Zagrebu, u prostoru Hrvatske obrtničke komore, naglasak je bio na predstavljanju sadržaja i aktivnosti Hrvatske kao prve zemlje partnera MOS-a. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, istaknuo je kako je uloga glavnog organizatora predstavljanja Republike Hrvatske za Hrvatsku obrtničku komoru, velika odgovornost, ali i čast te je izrazio zadovoljstvo suradnjom s partnerima – Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom te Hrvatskom gospodarskom komorom, koji su sudjelovali u kreiranju hrvatskog izlagačkog prostora te sadržaja i aktivnosti  koji će se tijekom održavanja sajma predstaviti brojnim posjetiteljima. Hrvatska obrtnička komora uspješno surađuje s MOS sajmom još od 1995. godine te je do ove godine organizirala predstavljanje više od 400 obrtnika, a ove će se godine u okviru HOK- ova izlagačkog prostora predstaviti 21 izlagač.

Sajam po prvi put ima zemlju partnera, a to je Hrvatska, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Naveo je kako HOK ove godine po 22. puta nastupa na sajmu u Celju te kako je taj sajam “mjesto okupljanja i susreta obrtnika i poduzetnika s poslovnim partnerima te prilika da istraže tržište i konkuriraju za nove poslove”.

Prvog dana sajma bit će održan Slovensko-hrvatski poslovni forum na kojem će među ostalim biti riječi o prilikama koje za građevinski sektor obje zemlje donose projekti energetske obnove, te o komunalnoj infrastrukturi.

Potpredsjednik Upravnog odbora Obrtno – podjetniške zbornice Slovenije, Ivan Meh, naglasio je važnost suradnje hrvatskih i slovenskih obrtnika i poduzetnika koja ima dugu, uspješnu tradiciju, a ovakav oblik partnerskog povezivanja u organizaciji gospodarskog sajma suradnji može dati novi zamah.

Glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore, Marina Rožić, izdvojila je projekte koje će predstaviti izlagači u okviru njihova izložbenog prostora. Iza projekata „Hrvatska kupaonica“ i „Hrvatski interijeri“ stoje hrvatski dizajneri i proizvođači koji su spremni odgovoriti na sve zahtjeve suvremenog uređenja prostora.

Izvršni direktor Celjskog sajma, organizatora Međunarodnog sajma obrtništva i poduzetništva (MOS) – Robert Otorepec, izrazio je zadovoljstvo što je baš Hrvatska prihvatila ulogu prve zemlje partnera MOS-a, istaknuvši dugogodišnju uspješnu gospodarsku suradnju dviju zemalja, koja je u okviru ovog velikog Međunarodnog sajma obrtništva i poduzetništva realizirana još tijekom njegova prvog izdanja 1968. godine.

Na ovogodišnjem MOS-u predstavit će se 1.478 izlagača iz 30 zemalja, kazao je izvršni direktor Celjskog sajma Robert Otorepec.

Slovenski predstavnik Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju te direktor agencije Spirit Slovenija, Gorazd Mihelić, naglasio je kako će se u okviru celjskog sajma moći pogledati i izložbe. Na jednoj će biti izloženi proizvodi vrhunskog slovenskog dizajna izrađeni od masivnog drveta, a na drugoj izumi čiji će središnji dio biti posvećen slavnom slovenskom izumitelju Peteru Florjančiču.

Državni tajnik Ministarstva turizma, Tonči Glavina,  pohvalio se sjajnim turističkim rezultatima koje je Hrvatska realizirala ove godine, a kojima su u velikom dijelu doprinijeli i slovenski gosti koji su tradicionalno za Hrvatsku važni i u segmentu odmora na hrvatskoj obali, ali zbog blizine dviju zemalja i u segmentu posjećivanja hrvatskih kontinentalnih destinacija od kojih će se brojne predstaviti u okviru MOS sajma.

Državni tajnik Ministarstva  gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Antonić, zahvalio je slovenskim partnerima na ustupanju najbolje lokacije za hrvatski paviljon, a također je istaknuo važnost gospodarske suradnje koja već godinama jest intenzivna i uspješna, ali budućnost otvara prostor i za daljnja proširenja na svim razinama. Upravo o svim novim mogućnostima suradnje, razgovarat će se i na Slovensko – hrvatskom poslovnom forumu koji će se održati već prvog dana sajma i sadržajno obuhvatiti brojne teme koje su u fokusu gospodarskog interesa obiju zemalja. (Hina i HOK)

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design