Hrvatski duhani kooperantima isplatili 3,5 milijuna kuna više nego lani

In Financije i gospodarstvo
Hrvatski duhani

Hrvatski duhani, koji posluju unutar British American Tobacco Grupe i više od 60 godina uspješno organiziraju proizvodnju duhana u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji, ove su godine svojim kooperantima isplatili rekordno visoku cijenu za otkupljeni duhan.

Postignuta cijena duhana od gotovo 14 kuna po kilogramu viša je za čak 4 posto od otkupne cijene u 2018. godini i najviša je ikad isplaćena za duhan u Hrvatskoj. Ovim rastom cijene kooperantima je isplaćeno čak 3,5 milijuna kuna više nego godinu ranije. Nastavak je to trenda rasta cijene duhana koja je u posljednjih pet godina porasla preko 20 posto, čime duhan iz godine u godinu potvrđuje poziciju jedne od rijetkih poljoprivrednih kultura koja kontinuirano bilježi rast cijena.

„Ova godina je za nas bila iznimno uspješna unatoč brojnim izazovima s kojima smo bili suočeni zbog čega smo posebno ponosni na ostvareni rezultat. Unatoč gubitku od oko 1.000 tona duhana zbog tuče i nevremena na području Podravine, uspjeli smo na kraju zabilježiti ukupno nešto veću otkupljenu količinu u odnosu na prethodnu godinu. Rezultat je to napornog rada naših kooperanata koji su zahvaljujući pridržavanju svih agrotehničkih mjera i savjeta naših agronoma uspješno savladali sve izazove”, izjavio je Flavio Oliveira, direktor Hrvatskih duhana.

Hrvatski duhani nastavljaju s investicijama u proizvodnju duhana u Hrvatskoj koje su usmjerene povećanju proizvedenih količina duhana i jačanju profitabilnosti proizvodnje duhana. Zahvaljujući financiranju nabavke novih strojeva za mehaničko branje duhana od strane Hrvatskih duhana, ove je godine čak 20 posto površine (567 hektara) pod tipom duhana Virginia obrano mehanički. To je kooperantima znatno smanjilo trošak i napore u organizaciji berbe te istovremeno povećalo produktivnost proizvodnje. Do sada je nabavljeno 29 mehaničkih berača, a program financiranja nabave novih strojeva nastavlja se i sljedeće godine.

Proizvođači duhana koji imaju ugovor s Hrvatskim duhanima uz investicije u mehaničku berbu ostvaruju podršku i u financiranju redovne proizvodnje, troškova energije i osiguranja. Kratkoročno financiranje proizvodnje ove je sezone dosegnulo 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. godini dosegnuli su 12 milijuna kuna.

Dodatno, uz pomoć Hrvatskih duhana ove je godine ostvareno 2 milijuna kuna ušteda na premiji osiguranja usjeva u odnosu na prethodnu godinu. Programe financiranja proizvodnje i investicija prati i redovna pomoć pri odabiru optimalnih agrotehničkih mjera i kontinuirana pomoć agronoma.

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design