HUP upozorava – povećanje troškova električne energije bit će novi udar na konkurentnost hrvatskog gospodarstva

In Financije i gospodarstvo
struja

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zabrinuta je najavama povećanja troškova električne energije jer će to biti novi udar na troškovnu konkurentnost hrvatskog gospodarstva. HUP je također zabrinut i nedostatnom komunikacijom Ministarstva zaštite okoliša i energetike s poslodavcima na ovu temu, zbog čega poslodavci o tome kada će doći do rasta naknade za obnovljive izvore energije i kolika će ona biti mogu tek nagađati.

Naime, zadnji razgovori predstavnika HUP-a s predstavnicima Ministarstva vođeni su na ovu temu još u prosincu 2016. i od tada HUP nije dobio nikakvu službenu informaciju o tome kakve modele i mjere vezane uz naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i troškove otkupa te energije priprema Ministarstvo, ni kakav će biti njihov utjecaj ne samo na industriju, već i na sve druge gospodarske subjekte.

Cijena energenata je vrlo važno pitanje za cjelokupno gospodarstvo i o toj temi bismo s Vladom i Ministarstvom trebali voditi socijalni dijalog. Umjesto toga s Ministarstvom smo vodili tek nekoliko nestrukturiranih razgovora prošle godine bez ikakvih zaključaka i konačnih informacija o tome što će se događati s naknadom za OIE. Pohvalno je što Vlada vodi računa o tome da očito neizbježno povećanje cijena električne energije ne bude prevelik udar na standard građana. Međutim, s obzirom da nemamo komunikaciju s Ministarstvom, brine nas što iz medijskih istupa ministra Dobrovića ne vidimo da se s jednakom pažnjom pristupa i pitanju poskupljenja za gospodarstvo. Dok će smanjenje PDV-a koje je građanima donijela porezna reforma dijelom amortizirati negativan utjecaj na njihov standard, gospodarstvo nije u takvoj poziciji pa svako povećanje cijena donosi dodatni i izravni udar na ionako slabu konkurentnost. Za tvrtke je esencijalno važno dobiti pravodobno sve informacije koje se tiču uvjeta poslovanja i utječu na očekivane poslovne rezultate – itekako je važno znati hoće li troškovi električne energije rasti za 4 ili 7 posto i hoće li to biti već od travnja ili možda tek od rujna. Upravo je nepredvidljivost uvjeta poslovanja jedan od velik problema u Hrvatskoj na koju redovito upozoravaju poslodavci i investitori“, poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Hrvatska udruga poslodavaca poziva stoga resorno Ministarstvo i Vladu da osim o utjecaju povećanja cijene električne energije na građane vodi računa i o utjecaju na gospodarstvo te da čim prije i građane i gospodarstvenike otvoreno i jasno informiraju o tome kada će doći do poskupljenja i koliko će ono iznositi. Osim toga HUP očekuje da se i za ovu kao i za sve druge odluke koje imaju utjecaj na troškove poslovanja prije njihova donošenja izrade izračuni njihova utjecaja te da se za svaku mjeru javno komunicira koliko novog troška ona donosi.

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design