HŽ Infrastruktura i Altpro potpisali ugovore o nabavci i ugradnji autostop uređaja

In Tvrtke i tržišta
altpro

HŽ Infrastruktura d.o.o. i Altpro d.o.o. potpisali su danas ugovore za nabavku i ugradnju autostop-uređaja sa budnikom na željezničkim vozilima za posebne namjene HŽ Infrastrukture.

Vrijednost ugovora je 24,4 milijuna kuna (bez PDV-a), a radove na ugradnji sustava na vozila HŽ Infrastrukture obavljati će zajednica ponuditelja RŽV Čakovec, OV, TŽV Gredelj, RPV Slavonski Brod i ALTPRO. Oprema se ugrađuje na vozila TMD-a (46), Plasser&Theurer-a (19), Robel-a (4), ROLBA-e (4), MTH Praha (1) i ostalih proizvođača. Ovaj će domaći klaster istu uslugu nuditi i na izvoznim tržištima.

Ugovor o nabavci uređaja u ime HŽ Infrastrukture potpisao je čelni čovjek tvrtke Ivan Kršić te Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro d.o.o.. Ugovor o ugradnji uz Kršića kao predstavnika Naručitelja, u ime zajednice ponuditelja posla ugradnje, potpisao je Zvonimir Viduka.

Potpisivanju ugovora, upriličenom u prostorima razvojno-inovacijskog centra tvrtke Altpro, uz predstavnike ove poslovne suradnje, nazočili su i Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Tatjana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

„Ugradnjom autostop-uređaja povećat će se razina sigurnosti željezničkog sustava. Zaključenje ovog ugovora HŽ Infrastrukturi omogućuje da do 1. srpnja 2018. ispuni obvezu nabavke i ugradnje autostop uređaja na svojim vozilima, a što smo dužni sukladno izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava“ rekao je Ivan Kršić, čelni čovjek HŽ Infrastrukture.

„AUTOSTOP sustav, temeljen na INDUSI tehnologiji, je visoko tehnološki proizvod koji upozorava strojovođu ili automatski koči vlak ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenim prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi“ istaknuo je Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro, dodavši: „Sustav je otporan na sve vrste vibracija, potresa i udara koji nastaju prilikom eksploatacije na željezničkom vozilu i predstavlja kompletno rješenje sigurnosnog sustava za željeznička vozila i infrastrukturu po modelu LOW COST–HIGH TECH, a usto je prilagođen komunikaciji s drugim sigurnosnim sustavima te jedinstvenim europskim standardom za signalno-sigurnosne i komunikacijske sustave razine ETCS.“

O tvrtki HŽ Infrastruktura d.o.o.

HŽ Infrastruktura d.o.o. je upravitelj željezničke infrastrukture u RH, odgovorna za organizaciju i regulaciju željezničkog prometa te održavanje i obnovu željezničke mreže koju čini 2600 kilometara pruge, od kojih je 40-tak posto elektrificiranih, a 10-tak posto dvokolosiječnih. Sastavni dio mreže kojom upravlja HŽ Infrastruktura čini i oko 550 kolodvora i stajališta, nešto više od 1500 željezničko-cestovnih prijelaza te oko 540 mostova i 100-tinjak tunela. HŽI je najveći gospodarski subjekt željezničkog sektora u Hrvatskoj te zapošljava nešto manje od 5000 radnika.

HŽ Infrastruktura je trenutno nositelj najvećih infrastrukturnih projekata u državi te je najveći korisnik EU fondova u Republici Hrvatskoj, s obzirom da se glavnina investicija na obnovi i modernizaciji mreže sufinancira europskim sredstvima.

O tvrtki ALTPRO d.o.o.

Nova inovativna tehnološka rješenja sustava AUTOSTOP razvijena u tvrtki ALTPRO, poput kompletne računalne dijagnostike, ispitnih uređaja, registracije događaja koja omogućuju bolje održavanje i evaluaciju incidentnih stanja kod nesreća, registracije strojovođe, integriranog sustava budnosti koji sprječava nesreću, GPS i komunikacija u svrhu daljinske dijagnostike, omogućavaju visoku razinu sigurnosti te povećavaju razinu zaštite od izvanrednih događaja izazvanih ljudskom ili tehničkom pogreškom.

Tvrtka ALTPRO svoje je tehnološke sustave AUTOSTOPA i njihove dijelove uspjela plasirati u velik broj zemalja poput Kanade, Indonezije, Izraela, Turske, Velike Britanije, Austrije te zemalja jugoistočne Europe, a u tijeku su i pregovori s drugim zemljama.

U zadnjih šest godina AUTOSTOP sustav na svoja su nova vozila ugradili najpoznatiji svjetski proizvođači željezničkih vozila poput Alstoma, CAF-a, Stadlera i Plasser&Theurera, kao i hrvatski proizvođači Končar Električna vozila i TŽV Gredelj. Trenutačno se provodi homologacija AUTOSTOP sustava za južnokorejske i japanske proizvođače, čime je taj sustav postao globalni konkurentni proizvod.

Tvrtka ALTPRO završava izgradnju novoga razvojno-inovacijskog centra za vozila, u kojemu će se razvijati i proizvoditi AUTOSTOP sustavi i njihove aplikacije za globalno tržište. U novom razvojno-inovacijskom centru predviđeno je 75 novih radnih mjesta a početak rada krajem 2017g.

You may also read!

drvo

Drvoprerađivači u problemu: pada izvoz, raste uvoz, a najviše se izvozi sirovina

S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika,

Read More...
njemacka

Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za

Read More...
kamp

Veliki porasti u poslovanju poduzetnika u djelatnosti kampova

U Hrvatskoj se od 2018. do 2022. povećao broj poduzetnika u djelatnosti kampova i prostora za kampiranje za 28

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design