U Industrijskoj zoni Bakar planira se novi investicijski ciklus

In Financije i gospodarstvo
bakar

Predstavnici grada Bakra i tamošnje industrijske zone predstavili su u ponedjeljak ministru državne imovine Goranu Mariću planove za investicijski ciklus u širenje zone na još milijun četvornih metara, za što je jedan od osnovnih faktora zemljište u državnom vlasništvu, odnosno prijenos zemljišta s države na Grad Bakar.

U tvrtkama u Industrijskoj zoni Kukuljanovo sada radi oko 4.000 ljudi; u tijeku je novo poduzetničko ulaganje u nove hale, vrijedno više od 800 milijuna kuna te zapošljavanje još oko 1.000 ljudi, izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Dodao je da s planira i novi investicijski ciklus u infrastrukturu te širenje zone na još milijun četvornih metara. O tim planovima predstavnici Grada Bakra i Industrijske zone Bakar razgovarali su s ministrom Marićem na radnom sastanku.

Po Klarićevim riječima, na tom sastanku se razgovaralo o zemljištu, budući da je zemljište koje je u državnom vlasništvu jedan od osnovnih faktora za širenje industrijske zone. Pojasnio je da je riječ o trećoj poslovnoj zoni za koju je izrađen urbanistički plan, ukupnog obuhvata oko milijuna četvornih metara, do granice s općinom Čavle. U suradnji s tom općinom planira se širenje industrijske zone i na područje te općine, zonu Gorica.

Klarić je naveo da je, kako bi novi projekt mogao početi, potrebno riješiti pitanje vlasništva, tj. prijenos zemljišta s države na Grad Bakar. Projektna dokumentacija se već priprema, a otkupljuje se zemljište od drugih, privatnih vlasnika, pa je posljednjih 5 mjeseci otkupljeno više od 38.000 četvornih metara zemljišta, rekao je.

Do zemljišta u državnom vlasništvu, površine oko 300.000 četvornih metara, već je napravljena pristupna infrastruktura, dovedena struja, voda i kanalizacija. Klarić je najavio da će uskoro će biti otvorena i prometnica i infrastruktura, u koje je uloženo više od 6 milijuna kuna i uz koje će se otvoriti 9 novih radnih zaravni, opremljenih infrastrukturom, također na zemljištu koje je nekad bilo državno vlasništvo.

“Sve to je ideja i plan za iduće petogodišnje razdoblje, uz pomoć ministra i Vlade, i nadam se da ćemo ga ostvariti”, rekao je gradonačelnik Bakra i dodao da se očekuje da će nakon novog ciklusa ulaganja u Industrijskoj zoni biti zaposleno ukupno oko 10 tisuća ljudi.

Smatra da se potencijal zone, uz državnu potporu, može bolje iskoristiti, odnosno kada bi postojala veća podrška Primorsko-goranske županije. Pojasnio je da pri tome misli na pomoć županije u izgradnji tri neophodna kružna toka na području zone.

Ministar Goran Marić rekao je da će se, nakon svega što je vidio, povijest Bakra definitivno pisati po gradonačelniku Klariću, jer da ono što je Bakar napravio u pogledu razvitka gospodarske zone i zapošljavanja, nije napravio niti jedan grad u Hrvatskoj, a da se rijetko vidi i u Europi.

“Ovako se Hrvatska izgrađuje i čuva, ovako se zapošljava, ovako se ostavljaju mladi u Hrvatskoj”, rekao je Marić. Naglasio je da je sada u Industrijskoj zoni Bakar oko 200 poslovnih subjekata, od kojih je više od 30 posto proizvodnih te da će Vlada podupirati takve projekte, a Ministarstvo državne imovine provoditi takvu Vladinu politiku.

Industrijska zona Bakar smještena je u zaleđu Bakra, 10 kilometara od Rijeke. Gradnja zone, kojom upravlja tvrtka Industrijska zona d.o.o., počela je 1975., a sada je njen većinski vlasnik Grad Baka, s više od 99 posto udjela, dok udjele još imaju Općina Čavle i Grad Rijeka. Prema podacima iz Bakra, dnevno kroz Industrijsku zonu prođe 12 do 15 tisuća, ponekad i 16 tisuća vozila. (H)

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design